Visegrad-landene afviser fortsat flygtningekvoter

Visegrad landene

Visegrad landene

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Tjekkiet/Slovakiet/Ungarn: Flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet har ikke ændret på de centraleuropæiske landets holdning til obligatoriske flygtningekvoter. De centraleuropæiske lande afviser fortsat indførelse af tvungne flygtningekvoter.

Ifølge EU’s aftale med Tyrkiet skal EU-landene modtage syriske flygtninge for hver flygtning der tilbagesendes til Tyrkiet fra Grækenland, og planen er at de flygtninge fra Tyrkiet, som EU skal modtage, skal fordeles i mellem medlemslandene efter et fast kvotesystem.

Det er Visegrad-landene ikke meget for, mildt sagt. Tjekkiets ministerpræsident Bohuslav Sobotka er lige nu er på rundrejse i de andre Visegrad-lande for at få skabt en enig front.

Først gik turen til Polen, næste land er Slovakiet. Overførsel af kompetence fra medlemslandene til EU er ikke løsningen, siger Sobotka.

Det hidtidige kvotesystem har ikke virket, så hvorfor skulle det blive anderledes med aftalen med Tyrkiet, siger han.

De enkelte lande må kunne ”trække i nødbremsen”, når antallet af flygtninge vokser for stærkt og overskrider de enkelte landes kapacitet.

Sobotka får uden tvivl støtte i de andre Visegrad-lande, men da emnet tidligere var på EU’s dagsorden følte Tjekkiet og Polen sig tvunget til at gå med i en kvoteordning, dog som en engangsforanstaltning. Denne gang satses der på, at alle fire Visegrad-lande fremstår som én samlet front.

Share This