Viktor Orbán og Milos Zeman besøger Kina 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet/Ungarn/Kina: Som planlagt benyttede Viktor Orbán besøget i Kina for få dage siden til endnu engang at mødes med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan for at diskutere bilaterale relationer, ligesom han også benyttede lejligheden til at mødes med sin ministerpræsidentkollega fra Mongoliet.

Erdogan og Orbán enedes bl.a. om at åbne en grav fra 16. århundrede i Gül Baba i hovedstaden Budapest, ligesom Erdogan inviterede Orbán til at besøge Ankara, hvilket blev modtaget positivt.

Under besøget i Beijing lagde Orbán en krans ved det berømte monumentet for Nationens Helte, et symbol for det kommunistiske Kina. Under samtalerne med sin mongolske kollega blev diskuteret fælles projekter inden for ”water management” og farmaceutisk industri samt sport og projekter for udveksling af studerende.

Orbán var i lighed med Tjekkiets præsident Milos Zeman – og repræsentanter fra 27 andre lande – i Kina i forbindelse med konferencen om det kinesiske Silkevejsprojekt, og heller ikke dette besøg gik stille af, at dømme efter tjekkisk presse. Hverken Orbán eller Zeman rejste under deres samtaler med de kinesiske ledere emner med relation til menneskerettighedernes vilkår. Zeman gik endda åbenlyst i rette med Tjekkiets ambassadør i Tjekkiet, som har rejst emner om menneskerettighederne i Kina.

Besøget havde også en indenrigspolitisk side, for straks efter hjemkomsten genoptages forhandlingerne i Tjekkiet om at få dannet en ny regering frem til det ordinære valg i oktober måned. De forhandlinger er gået trægt.

ANOs formand, Andrei Babis har efter krav fra ministerpræsident, Socialdemokratiets formand Bohumil Sobotka, erklæret sig villig til at træde tilbage fra finansministerposten, men Sobotka kan ikke acceptere den efterfølger på posten, som Babis har indstillet (Alena Schillerová), som Sobotka mener blot er et ”halehæng” til Babis.

Share This