Vidste du, at Madeleine Albright………….?

Madeleine Albright  Foto: Wikimedia Commons

Madeleine Albright Foto: Wikimedia Commons

Af Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Vidste du, at den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright er født i Prag og taler flydende tjekkisk? Madeleine Albright er født 15. maj 1937 i Prag og hed oprindeligt Marie Jana Korbelova. Hendes far Josef Korbel var tjekkoslovakisk diplomat, som emigrerede i 1939, efter tyskernes besættelse af Tjekkoslovakiet, med hele familien til England.

Efter Anden Verdenskrig vendte familien Korbel til Tjekkoslovakiet, men rejste igen, denne gang til USA, efter den kommunistiske magtovertagelse i 1948.

I USA begyndte Madeleine Albright at læse politologi, hvor hun blandt andet mødte den tidlige rådgiver for den amerikanske præsident Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski. Blev amerikansk ambassadør i FN i 1993-97 og fra 1997 til 2001 amerikansk udenrigsminister.

Madaleine Albright var en nær ven af den tidligere tjekkiske præsident Vaclav Havel og der var spekulationer om, at hun kunne efterfølge Vaclav Havel på posten som Tjekkiets præsident. Madeleine Albright har udgivet en bog om sin opvækst og karriere, som er udkommet på dansk med navnet Vinter i Prag.

Share This