Vidste du, at Harrison, Clapton og Page begyndte deres karriere med tjekkiske guitars?

George Harrison med sin Jolana Futurama model Foto: Jolana

George Harrison med sin Jolana Futurama model Foto: Jolana

Tjekkiet: Vidste du at nogle af verdens bedste og mest kendte guitarister G. Harrison fra The Beatles, Eric Clapton fra The Cream og Jimi Page fra Led Zeppelin begyndte deres musiker-karriere på tjekkisk-fremstillede guitars Jolana?
Det var den tjekkoslovakiske producent Resonet der i løbet af 1950`erne var langt fremme med udviklingen af el-guitarer, som blev eksporteret til det vestlige Europa, blandt andet England, hvor de tre kendte herrer fik fat i den tjekkisk-producerede guitar.

De tjekkiske guitars blev importeret af Höfner, under navnet Futurama, men var altså ikke produceret af Höfner, men af den tjekkoslovakiske producent, hvis guitars nåede det engelske marked før de amerikanske Fender og Gibson guitars.

De tjekkiske guitars mistede senere, i løbet af 1960`erne, en del af deres kvalitet og ekspertise, især på grund, at der blev stillet krav om masseproduktion, da den tjekkoslovakiske fabrik skulle forsyne hele den tidligere Østblok med musikinstrumenter, heriblandt guitars.

Den legendariske mærke Jolana, bliver fortsat fremstillet i Tjekkiet, og nogle af virksomhedens ældre modeller er blevet et samlerobjekt. ota

Share This