Vestukraine går efter autonomi

En landsby i Transkarpatien  Foto: Ota Tiefenböck

En landsby i Transkarpatien Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine/Rusland: Den vestligste del af Ukraine, Transkarpatien, ønsker at forhandle med den ukrainske regering om områdets autonomi. Det siger områdets etniske minoritet, rusinernes leder Petro Gecko, skriver den tjekkiske avis Dnes, som citerer det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS.Beslutningen er angiveligt truffet på et topmøde mellem flere rusinske organisationer afholdt i går.

”Beslutningen er taget, og målet er anerkendelsen af rusinernes nationalitet og realisere resultatererne af en folkeafstemning om autonomi fra 1991 ( denne viste et ønske om selvstændighed  red.). Vi ønsker dialog, ikke konfrontation, siger Petro Gecko, som kalder sig selv for Transkarpatiens premierminister.

Petro Gecko har allerede sidste år henvendt sig til den russiske præsident Vladimir Putin om at anerkende Transkarpatien og sende fredsbevarende styrker til området.

Transkarpatien  Foto: Sven Teschke

Transkarpatien Foto: Sven Teschke

Transkarpatien, også kaldt Karpato-Ruthenien, har fra 1918 til 1938 været en del af Tjekkoslovakiet. Området blet under Anden Verdenskrig okkuperet af Ungarn og efter krigen givet til Sovjetunionen.

Transkarpatien er beboet hovedsageligt af rusiner, et slavisktalende folk og af et stort ungarsk mindretal.

Rusinerne har efter omvæltningerne i Ukraine støttet den nye ukrainske ledelese, men forlanger decentralisering og selvstyre. ota

Share This