Verdens største vinkældre ligger i Moldova

Vinkælder i Moldova Foto: Ota Tiefenböck

Vinkælder i Moldova Foto: Ota Tiefenböck

Den tidligere sovjetrepublik Moldova har verdens største vinkældre og god vin, som er forholdsvis ukendt i Vesteuropa

Af Ota Tiefenböck

Moldova: Hovedstaden i den tidligere sovjetrepublik Moldova, Chisinau, er en af de ganske få tidligere sovjetiske hovedstader, som ikke har en undergrundsbane. I de fleste tidligere sovjetiske hovedstader blev der bygget undergrundsbaner, som skulle vise at det sovjetiske socialistiske samfund prioriterede den offentlige transport, men Chisinau fik aldrig sin undergrundsbane og må nøjes med trolleybusser. Det skyldtes hverken manglende lyst eller nedprioritering af Moldova, men praktiske hensyn, det var ganske enkelt ikke muligt at bygge en undergrundsbane i Chisinau.

Moldova2

Vladimir Putin og flere andre statsmænd får opbevaret vin i Cricova Foto: Ota Tiefenböck

Chisinaus undergrund er nemlig gennemboret af lange veje og gange, som udgør verdens største vinkældre. To af Moldovas største vinproducenter, Milestii Mici og Cricova ligger på hver sin side af byen, og deres kæmpemæssige kældre bestående af veje af en samlet afstand af henholdsvis 200 og 120 kilometer har bredt sig ud over et stort område under den moldovanske hovedstad.

Kældrene er i sin tid blevet til på grund af udvinding af sandsten, som fandt sted i området for at tilfredsstille behovet for byggematerialer, da Chisinau for alvor skulle udbygges til en moderne hovedstad, og blev efterfølgende udnyttet som en vinkældre.

Det er en oplevelse at besøge både Milesti Mici og Cricova, ikke kun på grund af de kæmpemæssige vinkældre, men især på grund af vinproducenternes produkter, som er forholdsvis ukendte i Vesteuropa. Milestii Mici kan udover at have den største vinkælder også bryste sig af med at have verdens største vinsamling, bestående af 1,5 millioner flasker.

Vinkælder i Cricova Foto: Ota Tiefenböck

Vinkælder i Cricova Foto: Ota Tiefenböck

Cricovas vinkælder har en ganske beskeden længde af ”kun” 120 kilometer, men de mange kilometer virker umiddelbart bedre udnyttet og organiseret her end hos Milestii Mici. Vinkælderen ligner en lille underjordisk by, hvor der gælder de samme færdselsregler som på de almindelige veje, hvor der er trafikskilte, gadeskilte og parkeringspladser og som ganske enkelt er noget særligt.

Ankommer man i egen bil, kan man, med visse begrænsninger, selv få lov til at køre rundt, men de fleste turister, og dem er der ikke er specielt mange på disse kanter, fortrækker at benytte Cricovas elektriske biltog. Toget kører turisterne rundt i vinkælderen, mens en guide, fortæller om, hvordan Cricovas vine bliver produceret og lagret. Derudover byder turen også på besøg af Cricovas vinsamling på 1,2 millioner flasker samt et område, hvor kendte personer, heriblandt den russiske præsident Vladimir Putin og den tyske kansler Angela Merkel, får opbevaret vin, de under deres besøg i Cricova fik i gave.

Selve turen i gennem Cricovas underjordiske labyrint bliver naturligvis afsluttet med det absolut vigtigste, og det er at smage på Cricovas produkter, som består af både rød-, hvid-, musserende og desertvin.

Vinsmagningen foregår i et af Cricovas særligtindrettede representationslokaler langt nede under jorden, som i sig selv er en stor oplevelse. Det er blandt andet her, at mange af verdens statsmænd har holdt uformelle samtaler og smagt på Cricovas produkter, og for eksempel den russiske præsident Vladimir Putin har fejret sin 50 års fødselsdag.

Moldova har lange traditioner for vinproduktion, og mere end 25 procent af Moldovas bruttonationalprodukt kommer fra vinproduktion. Moldovas vine har et godt navn i de tidligere sovjetiske lande og har ganske afgjort et stort potentiale til også at finde vej til de vesteuropæiske markeder. Inden det for alvor sker, kan turister med pionerånd opleve de smagfulde moldovanske vine før alle andre.

Share This