Venstrefløjen og Polens regering

Demonstration i Warszawa Foto: KOD

Demonstration i Warszawa Foto: KOD

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Ved sidste valg blev den polske venstrefløj for første gang siden 1991 slet ikke repræsenteret i det polske parlament. Samlet fik den godt 12 pct. af stemmerne, men stemmerne var splittet op og spærregrænsen i Polen er høj, 5 pct. for partier og 8 pct. for partikoalitioner.

Men hvordan forholder den polske venstrefløj sig til den nye polske regering og dens reelle leder, Jaroslaw Kaczynski? Svaret er ikke entydigt. I en interessant analyse i ”Do Rzeczy” skriver Kamila Baranowska, at flere kendte venstrefløjspolitikere faktisk er ret positivt indstillet over for Lov og Retfærdighedspartiet.

Det gælder således den tidligere leder af venstrefløjssammenslutningen SLD og tidligere ministerpræsident, Leszek Miller, der forsvarer Lov og Retfærdighedspartiet. Han deler ikke det synspunkt, at vi i Polen har at gøre med et ”angreb på demokratiet”; den reaktion betragter han som værende ”hysterisk”. Så længe vi har frie valg og dermed ret til at vælge en anden regering, er demokratiet ikke truet, erklærer han.

Leszek Miller’s udtalelse skal, siger Baranowska, ses i lyset af, at Borgerplatformen og Donald Tusk i sin tid nægtede at indgå et samarbejde, evt. i regering, dengang Miller var leder af SLD og partiet repræsenteret i parlamentet.

Miller har også skarpt kritiseret Tysklands Angela Merkel i flygtningespørgsmålet og ligefrem rost Viktor Orbán og Ungarn for at have lukket grænsen for flygtninge. At den polske regeringens økonomiske politik nærmest er klassisk socialdemokratisk, spiller også en rolle.

Andre har også meldt sig som forsvarer for regeringen. Det gælder Magdalena Ogórek, der var SLDs præsidentkandidat i 2015. Hun mener at KOD (Komiteen for Forsvar for Demokratiet) og demonstrationerne mod regeringen mest repræsenterer ”eliten i Warszawa”, ikke folket.

Europaparlamentsmedlem for SLD Boguslaw Liberadzki tilslutter sig ikke den kritik, som der gentagne gange er blevet fremført mod den polske regering i Europaparlamentet.

Venstrefløjskommentatoren og politologen Kazimierz Kik mener, at Kaczynski dygtigt har aflæst mange polakkers træthed med det etablerede ”mainstream” liberale demokrati. Kort sagt, opdelingen i højre og venstre følger ikke det klassiske mønster, heller ikke i Polen.

Share This