Venedig-Kommissionen kritiserer Ukraines udrensningslove

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Venedig-Kommssionen, der er knyttet til Europarådet, har endnu engang udtrykt kritik af Ukraines ”de-komuniseringslove (”lustracje”, renselse). De blev vedtaget den 9. april og underskrevet af præsident Porosjenko, skriver Kyiv Post.

Loven forbyder i elastiske formuleringer al ”propaganda” for nazisme og kommunisme. Det kan give op til fem års fængsel at producere og distribuere symboler og materiale der understøtter disse ideologier.

Regeringen har tidligere indvilget i at ændre lovene, der også er blevet kritiseret af NGOere på menneskerettighedsområdet.

Kravet om disse love stammer tilbage til Maidan og stemningen i kølvandet på annekteringen af Krim og krigen i Østukraine. Som konsekvens af loven er for eksempel gadenavne blevet ændret, statuer fra den kommunistiske periode revet ned og det kommunistiske parti er blevet forbudt, og også medieloven er strammet op.

Om lovene bliver ændret her og nu er tvivlsomt, set i lyset af sammensætningen af Ukraines parlament og den meget hårde, ja brutale stemning der præger ukrainsk politik i takt med at reformerne i landet, for eksempel bekæmpelse af korruption og økonomisk (gen)opretning stort set er udeblevet.

 

 

Share This