Valget i Kroatien: ”Tredjevejspartierne”, bliver de igen tungen på vægtskålen?

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: Efter alt at dømme vil de såkaldte ”tredjevejspartier” igen være tungen på vægtskålen efter det valg, der antagelig holdes til september. Det drejer sig frem for alt om partiet MOST og ”Levende Mur”. Det skriver ”Balkan Insight”.

Der ventes igen et tæt løb mellem de to blokke, en ventrefløjsblok ledet af Socialdemokratiet (SDP) og en højreblok ledet af Kroatiens Demokratiske Union (HDZ). Efter sidste valg valgte MOST at gå i regering med HDZ og drejede således mod højre. Under valgkampen havde partiet erklæret hverken at hælde til højre eller venstre.

Ilfg. meningsmålingsinstituttet ”Promocja Plus” står Socialdemokratiet (SDP) lige nu til 30.5 pct. af stemmerne, HDZ til 26.3 pct. Levende Mur, et populistisk økonomisk enkeltsagsparti, står til 7.4 pct., Most 6.4 pct.

For nylig blev hele ledelsen af Levende Mur udskiftet, men vælgerne er mobile, og meget afhænger iflg. valgforskerne af, hvor langt HDZ, det store borgerlige parti, i valgkampen drejer mod højre eller alternativt søger mod centrum.

Eneste mulighed for at undgå at de to ”tredjevejspartier” kommer til at afgøre regeringsspørgsmålet, er at HDZ og SDP danner en bred koalition efter tysk mønster. Dette var ikke muligt efter forrige valg.

Den kroatiske centrum-højreregering blev opløst indefra i juni og mistede sit flertal i parlamentet. Selve opløsningen af parlamentet vil finde sted den 15. juli, og valget til parlamentet ventes som sagt at finde sted i september

Share This