Valg i Slovakiet: Skal Fico fortsætte?

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Søren Riishøj_2Slovakiet: Det store spørgsmål dagen før valget i Slovakiet i morgen, lørdag er: vil Robert Fico og hans parti Smer-SD bevare regeringsmagten. Alle meningsmålinger viser, at hans parti vil være det klart største parti med omkring 35 pct. af stemmerne bag sig, men alt tyder på, at Smer vil miste det absolutte flertal i parlamentet, så Fico skal ud at finde mindst ét parti, der vil gå i regering sammen med ham.

Fico håber, at vælgerne vil præmiere hans hårde linje i flygtningepolitikken og de fremskridt, Slovakiet har oplevet økonomisk i de fire år, han har haft regeringsmagten. Sidste år ansøgte kun 300 flygtninge om asyl i Slovakiet iflg. BBC, blot otte af dem fik asyl!
Der har været en del utilfredshed hos de vælgergrupper der ikke føler at have fået tilstrækkelig del i den økonomiske opgang. Eksempelvis er en langvarig skolestrejke først nu afsluttet. Desuden håber Fico, at vælgerne ønsker politisk stabilitet, og det mener han, at Smer-SD er garant for.
Et flertal uden om Smer vil være svært at få skabt, da de borgerlige partier indbyrdes stærkt uenige. Største borgerlige parti bliver antagelig “Siet”, et centrumparti oprettet efter præsidentvalget i 2014. Også det kristelige KDH og det ungarske parti Most-Hid skulle være sikre på at klare spærregrænsen. Andre, for eksempel det liberale “SaS”, ligger tæt på spærregrænsen på 5 procent.
Det nationalistiske parti Slovakiets Nationale Parti ser ud til at generobre pladser i parlamentet og kan blive afgørende for regeringsforhandlingerne. Slovakiet overtager fra sommer EU-formandskabet, så den kommende regering i Bratislava kan få indflydelse på forhandlingerne mellem EU og Storbritannien, hvis de britiske vælgere stemmer nej ved folkeafstemningen i juni. Slovakiet er også med i euroen.
Share This