Valg i Slovakiet: Hvor mange partier i parlamentet?

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: Alt tyder på, at det bliver syv partier, som kommer i parlamentet efter valget i Slovakiet den 5. marts, men meningsmålingsinstitutterne ”MKV”, ”Focus” og ”Polis” er ikke enige om hvilke.

Det klart største parti bliver helt givet Robert Fico’s Smer, det nuværende regeringsparti, der i de sidste målinger står til et sted mellem 32 og 38 pct. af stemmerne, efterfulgt af oppositionspartiet ”Siet”, der står til omkring 14 pct. Slovakiets Nationale Parti (SNS) skulle få mellem 8 og 11 pct., det kristelige KDH mellem 7 og 9 pct., det ungarske Most-Hid 6-8 pct. og OLaNO 6-7 pct.

Om det liberale SAS og det andet ungarske parti SMK klarer spærregrænsen er ifølge målingerne usikkert. Sociologen Pawel Haulik fra meningsmålingsinstituttet MKV fastslår, at jo flere partier i parlamentet, desto vanskeligere at få dannet en regering.

Mest sandsynligt er dog en koalition med Smer i spidsen. Flere borgerlige partier ønsker ikke en gentagelse af perioden 2010-12, hvor Slovakiet havde en seks-parti borgerlig regering, som var dybt splittet indbyrdes og blev tvunget til at udskrive valg i utide.

Kampen i valgkampens slutfase står om de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig. Meningsmålingerne viser, at Smer i den sidste fase kan tabe stemmer til det mere yderliggående parti SNS. Korruption, sundhed og uddannelse er centrale emner i valgkampen, og en del vælgere mener, at Smer på de områder ikke har gjort det godt nok.

Det kan måske ende sådan, at Smer lider samme skæbne som Borgerplatformen i Polen, – går tilbage ved valget til trods for, at økonomien har det godt.

Share This