Valg i Slovakiet: Genvalg til Fico tegner sig i horisonten

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: At dømme efter de økonomiske statistikker burde Robert Fico og hans parti Smer-SD med lethed gentage kunststykket fra 2012 og sikre sig absolut flertal i parlamentet.

Som beskrevet af Lubosz Palata, redaktør ved ”MF DNES”, i løbet af Fico’s regeringsperiode er eurolandet Slovakiet blevet næstrigeste land i Central- og Østeuropa. Og levestandarden nærmer sig stærkt det tjekkiske niveau.

Regeringen i Bratislava har i regeringsperioden undgået store korruptionsskandaler. Bedre skatteinddrivning har skaffet staten 1.5 mia. euro ekstra i statskassen, som er blevet brugt til flere sociale indsatser.

Pensionister og studerende kan nu bruge offentlig transport gratis; tusinder har taget imod tilbuddet om gratis ski-træning. Pensionister har fået en ekstra ”13-månederspensionsydelse”, der er indført mere boligstøtte, og fra nytår er momsen på fødevarer blevet nedsat.

Trods dette føler Fico sig ikke sikker på at genvinde regeringsmagten. Bag sig har han ét alvorligt nederlag. I 2014 tabte han således overraskende præsidentvalget til filantropen Andrej Kiska, selv om han fik klart flest stemmer i første valgrunde.

For at vinde har Fico valgt en særdeles hård linje i flygtninge- og migrantspørgsmålet, som sagt af Palata er den på linje med Viktor Orbán’s i Ungarn. Han har også talt for at ekskludere Grækenland fra Schengen. Et valgslogan lyder: ”Lad os bevare Slovakiet”.

Meningsmålinger tyder på at det stærkt nationalistiske parti Slovakiets Nationale Parti vil klare spærregrænsen, og det kan måske fratage Smer-SD det absolutte flertal. I meningsmålingerne står Smer-SD til mellem 35-40 pct. af stemmerne, næppe nok til at opnå flertal alene.

Næststørste parti bliver formentlig oppositionspartiet ”Sit”, der står til 12 pct. Med omkring 40 pct. af stemmerne kan Smer-SD få flertal alene, men forudsat at flere partier ikke klarer spærregrænsen. Opnår Fico ikke flertal alene, må han søge at finde en eller flere koalitionspartnere, fx det kristelige KDH og/eller det moderate ungarske mindretalsparti Most-Hid.

Lykkes det ikke, vil Smer-SD miste regeringsmagten trods et højt stemmetal, hvilket er sket før. Fico selv er klar over problemet; derfor prøver han at optræde ydmygt og ikke-provokerende i valgkampen.

Der er valg i Slovakiet den 5. marts.

Share This