Ungarsk oligark truer Orbán

Viktor Orbán Foto: European People's Party

Viktor Orbán Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Lajos Simicska, den rigeste oligark i Ungarn, er faldet i unåde hos Viktor Orbán og angriber derfor helt åbent Viktor Orbán og vil endda bruge en del af sin store formue til at få ham væltet, skriver den polske jorunalist Michal Kokot.

Tidligere nød Simicska godt af samarbejdet med Orbán. Hans byggefirma Közgép tjente i hvert fald milliarder på byggeordrer fra regeringen og i den forbindelse de mange penge, der tilflyder Ungarn fra EU’s kasser. Simicska ejer også flere medier, som tidligere støttede Orbán, men nu har skiftet kurs og kritiserer ham på det skarpeste.

Til det ungarske dagblad Népszabadság siger han, at Orbán og Fidesz har svigtet ham groft. Som følge heraf overvejer han at støtte det højreradikale parti Jobbik. Orbán selv har i parlamentet erklæret, at Simicska, hans gamle nære ven og politiske støtte, har erklæret ham krig og i fremtiden vil støtte Jobbik.

Støtten fra Simicska har Jobbik selv dog ikke bekræftet, i hvert fald ikke udadtil. Samarbejdet mellem Orbán og Simicska ophørte i efteråret 2014. Fra begyndelsen af 2015 mistede Közgéb som følge heraf de mange lukrative ordrer på regeringens bygge – og anlægsprojekter, der som et meget langt stykke bliver finansieret af EU.

For at imødegå Simicska har, Orbán allieret sig med andre rigmænd, bl.a. med forretningsmanden János Sánta, der har oprettede et nyt Fidesz-tro dagblad ”Magyar Idok”. Forud herfor havde Orbán givet ham noget nær monopol på salg af cigaretter i Ungarn, og det kom ham til gode efter princippet om ”noget for noget”.

Dertil kommer, at TV-stationen ”TV2” blev overtaget af den ”nye” oligark Andy Vajna, der er tidligere ejer af kasinoer og filmproducent. Som ”grå eminence” i regeringen finder iflg. Kokot også Árpád Habony, der også beskyldes for ”urent trav”. Dertil kommer, at forretningsfolk og politikere knyttet til Fidesz i stort tal også er blevet (med)ejere af fodboldklubber.

Klubberne er ikke tvunget til at offentliggøre deres pengegivere, hvilket har skabt mistanke om hvidvaskning af penge. Ungarn fik da også i 2015 en dårligere placering på Transparancy International’s rangering af lande målt efter korruption.

Share This