Ungarns Socialistparti får ny leder

Budapest ved det seneste parlamentsvalg i 2015 Foto: Ota Tiefenböck

Budapest ved det seneste parlamentsvalg i 2015 Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Gyula Molnar, den tidligere leder af Socialistpartiet i Budapest, er efter to valgrunder valgt til ny partiformand. Det skete på en særlig indkaldt kongres for nylig, hvor han slog den nu tidligere formand József Tóbiás. Molnar fik 176 ud af de 309 stemmer, så valget var langt fra enstemmigt.

Tidligere minister for uddannelse István Hiller blev ny formand for nationalrådet. Molnar talte om behovet for et stærkt, effektivt og dueligt parti med ”solidaritet” som pejlemærket. Kun et stærkt socialistparti kan slå Orbán, erklærede han, og det ikke med urette, for Socialistpartiet er det største oppositionsparti.

Molnar lægger op til dialog og samarbejde med andre partier i opposition. Det er forsøgt før, indtil videre uden held. Fidesz og Jobbik har stadig et stort flertal af vælgerne bag sig iflg. meningsmålingerne og prøver at styrke deres position yderligere gennem afholdelsen af en folkeafstemning om EU’s kvotesystem for flygtninge til oktober.

Vigtigt for Molnar er at overvinde de interne konflikter i partiet og mellem oppositionspartierne og derigennem (gen)oprette partiets troværdighed.

Share This