Ungarn sætter spørgsmålstegn ved fortsatte sanktioner mod Rusland

Parlamentsbgningen i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Parlamentsbgningen i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Den ungarske hjemlige kommissær for udenrigsanliggender Gyula Budai vender sig i en udtalelse i kraftige vendinger mod fortsatte sanktioner og fremfører argumenter, der ikke har været særlig meget med i debatten.

Iflg. Budai har sanktionerne ikke hjulpet til med at få løst konflikten i Ukraine, tværtimod. Det russiske landbrug og fødevareindustrien har øget produktionen, således at forbrugerne nu har flere russiske produkter at vælge imellem. Rusland, siger han, er faktisk godt på vej til at blive selvforsynende.

Ja, man kan ligefrem forestille sig at Rusland har interesse i at sanktionerne opretholdes, således at de russiske modsanktioner over for import af fødevarer fra Vesten kan opretholdes. EU virksomheder tilpasser sig behændigt de nye vilkår for økonomiske forbindelser til Rusland, siger han videre.

En utilsigtet følge er, at EU business ligefrem øger investeringerne i den russiske fødevaresektor via joint ventures og teknologioverførsler og dermed hjælper Rusland med at blive mere selvforsynende, lige mod hensigten. Det er faktisk ved at ske. Ungarske virksomheder følger godt med. Og Ungarn er bestemt ikke nogen undtagelse, snarest undtagelsen der bekræfter reglen.

Share This