Ungarn og Østrig – godt naboskab på trods af meningsforskelle

Kurz og Orbán Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn/Østrig: Janos Ader og hans østrigske præsidentkollega Alexander Van der Bellen bekræftede på deres møde fredag i sidste uge ønsket om et fortsat godt naboskab. Det fremgår af ”Hungary Matters” (2.11.20). På det fælles pressemøde blev sagt, at det gode naboskab har hjulpet de to nabolande meget under bekæmpelsen af COVID-19 pandemien.

Østrig, sagde Ader, er Ungarns 2. vigtigste handelspartner og 3. største investor. Den ungarske præsident omtalte den østrigske regerings planer for at gøre Østrig CO-2 neutralt i 2040. Den østrigske regering er en koalition mellem det østrigske Folkepartiet og de Grønne. Janos Ader hilste den østrigske regerings plan velkommen, men rejste samtidig flere kritiske spørgsmål. Han noterede sig, at Østrig i årene mellem 1990 og 2018 havde forøget mængden af drivhusgasser med 10 pct., samtidig med at Ungarn havde reduceret udledningerne med 30 pct. Han tilføjede, at udledningen af CO-2 pr. indbygger i Ungarn er 6.5 tons, i Østrig 9 tons.

En stor del af forskellen skyldes, at Ungarn bruger atomkraft. Østrig ønsker ikke atomkraft og har over årene gentagne gange rejst kritik af den ungarske politik på det område. Vi må leve med de meningsforskelle, fastslog Ader.

Den ungarske præsident blev også spurgt, om han har fortrudt sin underskrift under den lov, der i 2017 forbød det Soros finansierede Centraleuropæiske Universitet (CEU) at operere i Ungarn. Hertil svarede Janos Ader, at han stærkt vil afvise, at CEU var det fagligt stærkeste universitet i Ungarn, sådan som nogle påstår. Det Centraleuropæiske Universitet (CEU) skulle operere under samme betingelser som andre universiteter i Ungarn, og det var ikke muligt fortsatte han og tilføjede, at det er en udbredt misforståelse (”misleading”), at CEU helt er flyttet til Wien.

Flytningen til Wien vedrører kun ”graduate training” med det formål at opnå en amerikansk universitetsgrad. Van der Bellen fremhævede på pressemødet de tætte politiske, historiske og kulturelle bånd mellem Østrig og Ungarn. Naboskabet til Østrig havde stor og positiv betydning for Ungarn under kommunismen. Østrig var før 1989 ”brobygger” mellem øst og vest både politisk og økonomisk.

Ungarn var under ”kadarismen” det mest liberale regime, blev kaldt den ”glade barak” i østblokken. 50.000 ungarere arbejder i dag i Østrig, især på sundhedsområdet og inden for turisme. 

Terroraktionen i Wien mandag har naturligt nok berørt Ungarn stærkt. Péter Szijjártó udtrykte straks solidaritet med Østrig, kaldte begivenheden et ”wake up” for Europa. Faren for islamisk ekstremisme og anti-kristelige ideologier har været Ungarns hovedargument for at føre en hård politik imod immigration. Begivenheden i Wien vil således formentlig øge opbakningen til Orbán.

Share This