Ungarn klar til forsoning med Serbien

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ungarns Parlament Foto: Ota Tiefenböck

Af  Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Ungarn er parat til at begynde og gennemføre en proces for historisk forsoning med nabolandet Serbien, fortalte Zsolt Németh, statssekretær i udenrigsministeriet på en ungarsk-serbisk konference afholdt ved det ungarske udenrigspolitiske institut i maj.

I sin tale erklærede Németh, at en forsoning er vigtig, og tilføjede, at Ungarn har flere uløste historiske problemer med nabostater, her tænkte han utvivlsomt på Slovakiet og Tjekkiet og Benes-dekreterne.

Omkring sanktionerne mod Rusland er Ungarn og Serbien enige et godt stykke. Orbán’s skepsis er velkendt, og Serbien har gentagne gange bekendtgjort, at der ikke skal ventes støtte til sanktionspolitikken fra Beograd. Årsagen er enkelt nok, de historiske bånd mellem Rusland og Serbien og Ruslands modstand mod NATO-bombardementerne af Serbien i 1999 og den fortsatte russiske afvisning af anerkendelse af Kosovo som selvstændig stat.

Nemeth erklærede, at et yderligere tegn på ungarsk-serbisk forsoning er at Alliancen for Vojvodina’s ungarere (VMSZ) er blevet en del af den ny regering i Serbien. Efter valget underskrev VMSZ en overenskomst med Serbiens Progressive Parti (SNS) om ungarsk-serbisk forsoning. Den serbiske regerings stadfæstelse af den aftale ventes i løbet af kort tid. Sidste år mindedes de to præsidenter, Janos Ader og Tomislav Nikolic i Vojvodina Anden Verdenskrigs ofre.

Helt aktuelt har Ungarn alvorlige problemer med det kriseramte Ukraine. Orbán har endda talt om behovet ”autonomi” for det ca. 200.000 store ungarske mindretal i Ukraine. Det kan opfattes som en indirekte støtte til de pro-russiske separatister i øst-Ukraine, hvilket Orbán selv benægter.

Kilde: ”Hungary Matters”

 

 

 

Share This