Ungarn klar til forsoning med nabolande

Den ungarske parlamentsbygning i Budapest  Foto: Ota Tiefenböck

Det ungarske parlamentsbygning i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Ungarn erklærer sig parat til forsoning med sine nabolande. Processen er især godt på vej med nabolandet Serbien.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Søren Riishøj_2Ungarn: Ungarn er parat til at begynde og gennemføre en proces for historisk forsoning med nabolandet Serbien, fortaler Zsolt Németh, statssekretær i udenrigsministeriet på en ungarsk-serbisk konference afholdt ved det ungarske udenrigspolitiske institut i maj.

Németh erklærer, at Ungarn generelt ønsker forsoning med sine nabostater, men tilføjer samtidig, at landet stadig har uløste historiske problemer med nogle af sine nabostater. Han tænker utvivlsomt på Slovakiet og Tjekkiet og Benes-dekreterne, som efter Anden Verdenskrig begrænsede rettighederne for tyskere og ungarere bosiddende i det daværende Tjekkoslovakiet. Dekreterne er fortsat er gældende og er et tårn i øjet på både Tyskland og Ungarn.

Helt aktuelt har Ungarn alvorlige problemer med det kriseramte Ukraine. Den ungarske premierminister, Viktor Orbán har endda talt om behovet for ”autonomi” for det omkring 200.000 store ungarske mindretal i Ukraine. Det kan opfattes som en indirekte støtte til de prorussiske separatister i øst-Ukraine, hvilket Orbán selv benægter.

Med Serbien er der i midlertid flere tegn på, at begge lande nærmer sig forsoning. Begge lande er eksempelvis afvisende omkring sanktionerne mod Rusland. Orbán’s skepsis er velkendt, og Serbien har gentagne gange bekendtgjort, at der ikke skal ventes støtte til sanktionspolitikken fra Beograd. Årsagen er de historiske bånd mellem Rusland og Serbien, Ruslands modstand mod NATO-bombardementerne af Serbien i 1999 og den fortsatte russiske afvisning af anerkendelse af Kosovo som selvstændig stat.

Nemeth peger på et yderligere tegn på ungarsk-serbisk forsoning. Det er, at Alliancen for Vojvodina’s ungarere (VMSZ) er blevet en del af Serbiens nye regering. Efter valget underskrev VMSZ en overenskomst med Serbiens Progressive Parti (SNS) om ungarsk-serbisk forsoning, den serbiske regerings stadfæstelse af den aftale ventes i løbet af kort tid.

Sidste år mindedes de to præsidenter, Janos Ader og Tomislav Nikolic i Voivodina Anden verdenskrigs ofre.

Share This