Ungarn forbereder EU-formandskabet i 2024

Ungarns parlament i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: I 2.halvdel af 2024 skal Ungarn have formandskabet for EU. Allerede nu er forberedelserne godt i gang. For nogle dage siden var Ungarns justitsminister Judit Varga således til møde herom i parlamentets udvalg for EU spørgsmål. Her oplyste hun, at Ungarn under formandskabet vil sætte emner som konkurrencedygtighed, demografi, EU udvidelse, illegal immigration, forsvar, kohæsion og EUs kommende budget øverst på dagsordenen.  Nogle emner, illegal immigration og EUs fortsatte udvidelse (mod Balkan), kan blive politisk kontroversielle.

Ungarn står for en hård politik, når det gælder immigration, og ønsker en hurtig udvidelse af EU mod sydøst. Modsat andre EU lande ønsker Ungarn Serbien optaget i EU. Optagelse af Ukraine har derimod ikke høj prioritet. Ungarn mener, at det ungarske mindretal i Ukraine bliver groft diskrimineret, går imod våbenleverancer og har på det seneste kraftigt protesteret mod, at ungarske virksomheder, deriblandt banken OTP, er med på den kontroversielle liste, som Ukraine har udarbejdet over virksomheder i udlandet, der påstås at sponsorere Ruslands krig i Ukraine. Af den årsag er Ungarn gået imod økonomiske og militære  hjælpepakker til Ukraine.

Under mødet i parlamentet rejste medlemmer fra oppositionen spørgsmålet om EUs sanktioner mod Ungarn. Varga erklærede her, at det er forkasteligt, at medlemmer af Europa-Parlamentet fra oppositionen i den grad modarbejder ungarske interesser og er en hindring for, at sanktionerne ophæves. Dette ødelæggende arbejde bør ophøre straks. Varga oplyste, at 800-900 embedsfolk vil arbejde for, at det ungarske formandskab bliver en succes.

Det ungarske formandskab vil helt sikkert vække debat. Ungarn følger som bekendt sin egen linje. Senest har Orbán klart modsat sig forslag, gående på at beslutninger vedrørende EUs udenrig-og sikkerhedspolitik i højere grad skal kunne vedtages med kvalificeret flertal, dvs. ikke enstemmigt. Janos Boka, sekretær i det ungarske justitsministerium, udtalte  under mødet, at krisen i forholdet til EU, skyldes, at Ungarn har modet til at sige lige ud, hvad den mener. Det bliver ikke accepteret i EUs institutioner, som opfører sig “hypocritical”.

Share This