Ungarn endnu engang til debat i Europa-Parlamentet

EU Parlamentet Foto- Diliff

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Siden Viktor Orbán og Fidesz kom til magten i 2010 har Ungarn flere gange været på Europa-Parlamentets dagsorden. Sidste uge var ingen undtagelse, skriver Hungary Matters.

Debatten var endnu engang rejst af de Grønne, Socialisterne, de Liberale og det yderste Venstre. Denne gang var det dog ikke på tale at gribe til EU’s hårdeste sanktionsmiddel, artikel 7 i Lissabon-traktaten, der gør det muligt at fratage et land stemmeret i tilfælde af alvorlige brud på EU’s normer for eksempel demokrati.

Der blev vedtaget en resolution med 327 stemmer for, 293 imod, et ret snævert flertal. Heri opfordres Kommissionen til at arbejde for og også sikre, at Ungarn overholder ”rule of law” og de basale menneskerettigheder.

Asylsøgere og flygtninge skal behandles efter de gældende regler, og NGO`ere skal ikke have deres rettigheder beskåret. Det samme gælder seksuelle mindretal og romaer.

Fidesz og partiets kristelige koalitionspartner betegnede resolutionen som ”hævn” og som en kampagne rettet mod Ungarn og et angreb på landet på grund af afvisningen af EU’s kvotesystem.

Socialisten István Uihelyi kunne ikke stemme for resolutionen, idet han mente, at Kommissionen hellere skulle tage fat om at begrænse Ungarns økonomiske tilskud fra EU. Det samme budskab kom fra Péter Niedermüller fra Demokratisk Konvent, også et af oppositionspartierne i Ungarn.

Orbán selv har aldrig taget resolutioner fra Europa-Parlamentet alvorligt. Næste land der kommer til debat kan meget vel være Polen, der under landets nye regering gennemfører forandringer, der minder om ”Orbán’s.

Share This