Ad

Unesco seværdigheder i det østlige Slovakiet

Spis borgen er på Unesco listen Foto: Ota Tiefenböck

Slovakiet: Byen Spišské Podhradie er et godt udgangspunkt for udforskning af den slovakiske region Spiš og især regionens UNESCO seværdigheder. Flere seværdigheder omkring Spišské Podhradie er optaget på den eftertragtede UNESCO liste over verdens kulturarv. Ikke uden grund. I Spišské Podhradie ligger Spiš Domkapitel (Spiška kapitula), som tidligere var en selvstændig landsby og er en slags religionsby. Området, som i dag er en del af Spišské Podhradie, bliver ofte kaldt for Slovakiets Vatikan eller Jerusalem. Spiš Domkapitel stammer fra 12. århundrede, hvor det blev grundlagt omkring Sankt Martin Katedral og i løbet af de kommende år udviklede sig til at være Slovakiets center for religiøs uddannelse. Domkapitels vigtigste seværdighed er den senromanske Sankt Martin Katedral fra 1245-1273, som er en oplevelse både ud- og indvendig.

Spiska kapitula Foto: Ota Tiefenböck

På en bakke hævet over Spišské Podhradie ligger Spišs anden UNESCO seværdighed. En ruin af en middelalder borg, Spiš Borg, som dominerer hele Spiš regionen. Resterne af borgen fra 11.-12. århundrede breder sig over 41.426 kvadratmeter. Borgen blev ødelagt og genopbygget i gennem historien, der kan derfor ses resterne fra flere forskellige historiske perioder.

Kun knap fire kilometer fra borgen ligger regionens tredje UNESCO seværdighed. Den romanske Kostel sv. Ducha (Helligåndskirken) fra 1275 ligger i den nærliggende landsby Žehra og er udover sin smukke romanske arkitektur kendt for sine frescoer fra 13. – 14. århundrede.

Kirken i Zehra Foto: Ota Tiefenböck
Tagged with