Ultranationalister valgt ind i polsk parlament

Ruch Narodowy under 1. majs demonstration sidste år  Foto: Silas

Ruch Narodowy under 1. majs demonstration sidste år Foto: Silas

Medlemmer af det polske ultranationalistiske parti Ruch Narodowy er valgt ind i det polske parlament

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Blandt de 460 medlemmer der blev valgt ind i det polske parlament den 25. oktober finder vi 10 medlemmer af Den Nationale Bevægelse ((”Ruch Narodowy”), valgt ind via Pawel Kukiz” parti ”Kukiz-15”.Målet for den nationale bevægelse er i det ny polske parlament at skabe en kopi af det ekstreme højreparti Jobbik i Ungarn.

”Kukiz-15” er delt i flere forskellige politiske grupper og holder derfor næppe sammen, mener Jacek Harlukowicz i det polske dagblad ”Gazeta Wyborcza”.

Jobbik har lykønsket Den Nationale Bevægelse med valget. De to partier har et samarbejde, som går flere år tilbage. Ganske som Jobbik har Den Nationale Bevægelse i Polen baggrund i forskellige højregrupper på universiteterne, for eksempel ”Mlodziezy Wszechpolskiej”.

Pawel Kukiz trak sig for tre år siden tilbage fra samarbejde med Den Nationale Bevægelse i protest mod, at Jan Kabylanski forblev medlem af ledelsen trods antisemitiske udtalelser. Men nu er denne politiske gruppering altså kommet i parlamentet – takket være ”Kukiz-15”.

Share This