Ukrainske fodboldfans fejrer Hitlers fødselsdag for øjnene af UEFA observatører

Dinamo Kijev stadion Foto: FB

NSK Olimpiyskyi Foto: FB

Observatører fra det europæiske fodboldforbund UEFA besøgte fredag Ukraines hovedstad, Kijev, for at observere landets største fodboldkamp, derbyet i mellem Dinamo Kijev og Shakhtar Donetsk. UEFAs udsendte skulle bedømme hjemmeholdets NSK Olympiyskyi stadions parathed til at håndtere store fodboldkampe inden, at det skal afholde næste års Champions League finale.

På banen vandt gæsterne fra Shakhtar med 1-0, og de fører nu den ukrainske liga med hele 14 point ned til Dinamo, men på trods af dette var det de to holds fans, der stjal overskrifterne.

Kampen blev spillet den 21. april, dagen efter Adolf Hitlers fødselsdag, og begge fangrupper sørgede for at markere begivenheden.

Forud for kampen havde Dinamos fans, med hjælp fra spillertruppen, opfordret alle til at dukke op iført hvidt tøj under parolen ‘hvidt vildskab’, og på tribunen viste de et stort banner med teksten ‘100 % hvid’ på trods af, at klubben faktisk spiller i hvide og blå trøjer. Iblandt klubbens mest dedikerede fans var flere iført tøj med nazi-symboler, og enkelte fans havde endda iklædt sig Ku Klux Klan-inspirerede masker med hagekors i panden.

Pavel Klymenko, østeuropæisk udviklingsofficer for organisationen FARE, der bekæmper racisme i fodbold, delte efterfølgende en række billeder fra kampen på Twitter, hvor de første tre viser Dinamo fans og det sidste Shakhtars.

I det 88. minut af kampen hyldede begge fangrupper igen Hitler med fyrværkeri og “Heil Hitler” tilråb. Tallet 88 bliver hos neo-nazister brugt som en hyldest til den afdøde tyske diktator, da H er det ottende bogstav i alfabet, hvilket gør 88 til en forkortelse for “Heil Hitler”.

Udover hyldesterne til Hitler kunne UEFAs observatører også se de to fangrupper kaste fyrværkeri efter hinanden.

Dinamo Kijev er flere gange tidligere blevet straffet for deres fans opførsel. Under en Champions League kamp i 2015 blev fire sorte tilskuere angrebet og tæsket på tribunen, hvilket medførte hård kritik af både Dinamo og stadionledelsen.

Share This