Ukraines statsbudget for 2016

Natalie Jaresko Foto: US Embassy Kiev

Natalie Jaresko Foto: US Embassy Kiev

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Ukraines statsbudget for 2016 skal efter finansminister Natalie Jaresko’s forslag udgøre samlet beløb svarende til 36 milliarder dollar. For at sætte det i perspektiv svarer det beløb til under halvdelen af byen New York’s budget.

I New York bor der ca. 8 millioner mennesker, i Ukraine 43 millioner! Men i forhold til Ukraines BNP svarer de 36 mia. til en andel på 40 procent, så finansloven for 2016 har helt naturligt rejst en hidsig debat.

Ukraine er tvunget til at efterkomme kravene fra Den Internationale Valutafond (IMF) og begrænse statsunderskuddet til højst 3.7 procent af landets BNP, men det kæver vedtagelse af nye skattelove senest ved udgangen af dette år.

Nogle lovgivere, for eksempel forkvinden for parlamentets skattekommission, Nina Jozhanina, har foreslået skattelettelser, der vil forhøje gabet mellem indtægter og udgifter med 8.3 milliarder. Gennemføres derimod Jaresko’s forslag skal der ”kun” spares 2.5 milliarder, men selv det kan blive svært at få igennem.

De helt store udgifter på statsbudgettet er militæret, der skal have væsentlige flere penge, pensionerne samt afdrag på gammel gæld.

 

 

Share This