Ukraines opgør med kommunistisk fortid gør livet lettere for alle

Dnipropetrovsk, som altså fra i dag hedder Dnipro Foto: Inesa

Dnipropetrovsk, som altså fra i dag hedder Dnipro Foto: Inesa

Af Johannes Wamberg Andersen

Ukraine: Den ukrainske millionby Dnipropetrovsk (Dnepropretovsk på russisk) er Ukraines tredjestørste by, og det krævede højere styrmestereksamen i ansigtsgymnastik for vesterlændinge at udtale dens navn. Fra torsdag af hedder byen slet og ret Dnipro efter floden, den ligger ved.

Det har parlamentet i Ukraine bestemt med 249 stemmer for (min. 226 kræves) efter indstilling fra folkedybet, der længe har omtalt byen som Dnipro i daglig tale. Der var ikke enighed om at give byen dens gamle navn Ekaterinoslav tilbage, fordi det ville bringe minder om den russisk-imperielle fortid og kunne ifølge de ukrainske parlamentsmedlemmer styrke prorussiske følelser.

Dnipro er ikke den eneste ukrainske by, der har fået et nyt navn torsdag, flere andre byer med sovjetiske navne fik også nye navne. Byen Dniprodzersjinsk i samme område som Dnipro fik for eksempel sit gamle navn Kamenskoe tilbage.

Det er umiddelbart uklart, hvorvidt Dansk Sprognævn nu begynder at anbefale ukrainske stednavne på ukrainsk fremfor på russisk. De russiske navne er fortsat gældende i Danmark, her 25 år efter Sovjets opløsning. Eksempelvis Dnipro ikke Dnepr, Kyiv ikke Kijev eller Lviv i stedet for det russiske Lvov.

Share This