Ukraines frihandelsaftale med EU giver med håb i Polen

 Gdanskl Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Gdanskl Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ukraine: 432 mio. dollar mere i samhandel mellem Polen og Ukraine. Det håber den polske regering bliver følgen af den dybe frihandelsaftale mellem Ukraine og EU, der trådte i kraft fra nytår.

Ukraine sænker tolden på de fleste varer, og efter ti år skal al handel mellem EU og Ukraine være toldfri. Iflg. aftalen skal der også ske en liberalisering af handelen med tjenesteydelser, offentlige udbud og intellektuel ejendom.

Ukraine skal gradvist indføre EU-normer og standarder, hvilket kan blive omkostningsfyldt. Klimaet for udenlandske investeringer i Ukraine ventes forbedret, og det kan i høj grad komme polske investorer til gavn.

Om aftalen vil gavne Ukraine økonomisk har været omdiskuteret. Mere fri handel kræver større konkurrencedygtighed, og her har Ukraine store problemer. Men den svage ukrainske valuta fordyrer import og fremmer eksport, hvilket iflg. ukrainske analytikere måske vil kunne udligne de store forskelle i konkurrenceevne.

Handelsrelationerne med Rusland er lige nu på nulpunktet, hvilket er dyrt for både Rusland og Ukraine. Der raser en regulær økonomisk krig mellem de to nabolande. Som reaktion på frihandelsaftalen med EU har Rusland hævet tolden på varer fra Ukraine og derudover standset størstedelen af fødevareimporten.

Share This