Ukraine vil ødelægge Krim-broen, men Tyskland vil ikke levere de nødvendige Taurus-missiler

Taurus Foto: SKopp + Sorruno

Af Michael Skovgaard

Ukraine: Ukraine har til hensigt at ødelægge Kertj-broen i løbet af første halvår af 2024. Broen forbinder Krim med det russiske fastland. Det skriver tyske Frankfurter Rundschau og andre medier. 

Udtalelsen kommer fra den ukrainske efterretningstjeneste HUR, og hovedformålet skulle være at minimere den russiske flådes tilstedeværelse i Sortehavet.

Det store spørgsmål er så, hvordan det skal gå til. Ukraine har gentagne gange bedt Tyskland om Taurus-missiler, som ville være i stand til at ødelægge broen. Missilet, som er udviklet af tyske MDBA i samarbejde med svenske Saab er forsynet med en dobbelt sprængladning, således at det f. eks kan gennembore en bunker med den første ladning, hvorefter hovedladningen detonerer ved selve målet. Dermed kunne missilet ødelægge russiske våbendepoter og de russiske forsyningslinjer generelt. Det samme gælder Krim-broen, som før har været udsat for angreb dog uden altomfattende skader. Men et angreb med Taurus-missiler kunne med al sansynlighed jævne hele broen med jorden. 

Missilet skal affyres fra et kampfly, hvorefter det selv finder vej til målet ved hjælp af satellit-navigation. Det er i stand til at flyve i 50 meters højde under de fleste radarer, hvorefter det stiger lodret ved målet og rammer ned.

Tyskland råder over 600 Taurus-missiler, hvoraf 150 skønnes klar til indsats. Stykprisen er 950.000 euro,

Leverancen af Taurus-missiler har været genstand for en heftig debat i Tyskland. Kansler Olaf Scholz har sagt klart nej, og der har været intern uenighed i den tyske Ampel-regering, hvor De Grønne og FDP var for leverancen sammen med oppositonspartiet CDU. Men De Grønne og FDP blev banket på plads af kansleren, som opnåede et flertal i Forbundsdagen mod leverancen – i øvrigt sammen med det højrenationale parti AfD og Die Linke, som begge er imod våbenleverancer til Ukraine.

Kansler Scholz‘ argument er, at Taurus-missilerne har en rækkevidde på 500 kilometer. Derved kunne de reelt angribe Moskva og medføre en optrapning af krigen. Desuden ville leverancen indebære, at tyske eksperter skal indsættes i Ukraine for at betjene dem. Et andet argument er, at Tyskland ikke ønsker, at Rusland skulle få fingre i teknologien bag missilet.

Olaf Scholz (SPD), som på mange måder er en upopulær kansler, ser dog ud til at have størstedelen af vælgerne med sig i dette spørgsmål. Ifølge en rundspørge foretaget af ARD i starten af marts var 61 procent af de adspurgte tyskere imod leverancen af Taurus-missiler til Ukraine. Blot 29 procent var for.

Share This