Ukraine-topmøde i Kasakhstan i fare

Et møde mellem repræsentanter for Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig i Milano i oktober 2014  Foto: Kremlin

Et møde mellem repræsentanter for Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig i Milano i oktober 2014 Foto: Kremlin

Ukraine/Rusland: Det er tvivlsomt, hvorvidt mødet i den kasakhiske hovedstad Astana den 15. januar, som den ukrainske præsident Petro Porosjenko har indkaldt til, over hovedet bliver til noget.

”Jeg kan endnu ikke sige noget om, om og hvornår sådan et møde vil finde sted. Sådan nogle møder har kun mening, hvis man kan gøre et reelt fremskridt, siger Angela Merkels talsmand , Steffen Seibert ifølge Reuters.

Ligeledes den franske præsident Francois Hollande har meddelt, at der kun er en mening ved mødet, hvis det kan føre til et fremskridt i løsningen af den ukrainske konflikt.

Udtalelserne kommer efter et møde mellem højtstående embedsmænd fra landene i det såkaldte ”Normandiet format”, Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, som blev afholdt i Berlin i dag, og kan derfor tyde på, at der ikke er opnået nogen fremskridt eller enighed om grundlaget for det kommende topmøde.

Mødet blev afholdt bag lukkede døre, men havde til formål blandt andet at forberede et topmøde mellem landenes udenrigsministre samt efterfølgende et topmøde i Astana.

Ifølge nogle kilder, vil der dog blive afholdt et udenrigsministermøde sidst i denne uge.

Der er ligeledes blevet meddelt, at den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk skal til Berlin den 8. januar, hvor han skal mødes med den tyske kansler Angela Merkel. ota

Share This