Ukraine stopper betaling for russisk gas,levering til EU truet

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Alt tyder på, at det snart er slut med russisk gas i EU. Arkivfoto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Det ukrainske energiselskab Naftogaz er stoppet med at betale for russisk gas leveret til Ukraine, oplyser  oplyser selskabets direktør Andrej Kobolev til den russiske avis Ugens spejl.

Det russiske gasselskab Gazprom har forhøjet prisen på tusind kubikmeter gas fra 268 dollars i første kvartal til 485 dollars i andet kvartal. Det betragter det ukrainske selskab som afpresning, da prisen er langt over markedsprisen. Selskabet forsøger derfor at forhandle med Gazprom, og har suspenderet betalingerne, mens forhandlingerne står på.

Der er en seriøs risiko for, at de manglende ukrainske indbetalinger kan resultere i, at Rusland vil stoppe levereningerne. Rusland har advaret Ukraine og EU og har anført, at Ukraine allerede nu skylder Rusland 2,2 milliarder dollars for tidligere leveringer. Såfremt russerne vælger at skrue ned for gassen vil det ikke kun ramme Ukraine,men hele EU, hvor flere lande helt er afhængige af russisk gas.

Der er ifølge Kobolev to måder at undgå problemerne på.

“Vi kan enten lave en ny aftale med Gazprom, eller lave en aftale med et af de europæiske gasselskaber om at købe gassen af dem,” siger Andrej Kobolev til Ugens spejl. ota

 

 

Share This