Ukraine offentliggør liste over udlændinge, som fremmer “russisk fortælling” om krigen i Ukraine, tre danskere figurerer på listen

Ukraine: Det ukrainske Center for Bekæmpelse af Disinformation, som hører ind under Ukraines Sikkerhedsråd, har offentliggjort en liste over udlændinge, som ifølge centret spreder disinformation og fremmer “den russiske fortælling” om krigen i Ukraine.

Listen over disinformatorer er meget lang og indeholder navne på europæiske og verdenspolitikere, journalister, politologer, repræsentanter for hæren eller diplomater. Heriblandt også tre danske navne. Historiker og tidligere korrespondent i Rusland, Jens Jørgen Nielsen, er blevet optaget på listen, bl.a. fordi han påstår, at Ukraine “begyndte krigen inden den 24. februar”. Jan Øberg, en dansk freds- og fremtidsforsker og tidligere leder af Lund University Peace Research Institute, er bl.a. noteret for at “NATO forpligtede sig til ikke at udvide mod Øst”. Derudover er Li Xing, professor ved Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet, hvor han forsker og underviser i internationale relationer, også havnet på listen, hvor han er noteret for at “vestlige sanktioner mod Rusland ikke fungerer”.

Blandt andre kendte personer på listen er Slovakiets eks-premierminister Robert Fico, Frankrigs præsidentkandidater Eric Zemmour og Marine Le Pen og den amerikanske politolog John J. Mearsheimer samt den tyske politolog Christian Hacke.

Har man lyst til at læse grundene til, hvorfor de anførte personer er opført på listen, er det nødvendigt at kunne læse ukrainsk, da listen kun findes på ukrainsk. ota

Share This