Ukraine minder krimtatarernes deportation

Krimtatarerne under en demostration i Simferopol før russerne annektering af Krim Foto: ATR

Krimtatarerne under en demostration i Simferopol før russerne annektering af Krim Foto: ATR

Ukraine: Det er i dag 72 år siden, at den sovjetiske leder Stalin beodrede deportation af omkring 300.000 fra Krim til Centralasien. Dagen mindes over hele Ukraine ved et minuts stilhed kl. 12 samt ved en lang række mindehøjtideligheder.

Krimtatarernes leder Mustafa Jemilev sammen Jamala  Foto: FB

Krimtatarernes leder Mustafa Jemilev sammen Jamala Foto: FB

Krimtatarernes deportation i 1944 er kommet i fornyet fokus efter den russiske annektering af Krim i 2014 og den efterfølgende forfølgelse af krimtatarer på Krim. Flere krimtatarer er blevet arresteret og beskyldt for terrorvirksomhed, det krimtatariske parlement og flere medier er blevet lukket og krimtatarernes ledere Mustafa Jemilev og Refat Tjubarov har fået indrejseforbud til Krim. FN har ved dagens anledning opfordret Rusland til at respektere krimtatarernes menneskerettigheder.

”Siden april 2014 er krimtatarerne blevet udsat for forfølgelse og arrestationer. Sidste år har myndighederne lukket et antal af krimtatarernes medier og i sidste uge også Radio Free Europes Krim website, citerer Radio Liberty FN højkommissær for menneskerettigheder Rupert Colville.

Den ukrainske krimtatariske sanger Jamala har med sin sejr ved Melodi Grand Prix i weekenden sat fokus på krimtatarernes lidelser og dermed fornyet diskussionerne omkring krimtatarernes forfølgese på Krim.

Læs mere om krimtatarernes deportation. ota

Share This