Ukraine: Afstemning handlede ikke om os

Petro Porosjenko Foto: Michał Józefaciuk

Petro Porosjenko Foto: Michał Józefaciuk

 

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: De ukrainske toppolitikere prøver at håndtere det hollandske nej tappet og afdæmpet; den generelle linje synes at være, at “det har ikke noget med os at gøre,  det er et internt EU-anliggende, dette her” – selv om ukrainske medier bemærker, at denne uges afsløringer af præsident Porosjenkos skattearrangementer i Panama næppe har været nogen hjælp.

Reelt var afstemningen “et angreb på Europas enhed,” lyder således den første vurdering fra samme præsident Porosjenko.

“Jeg vil gerne minde om, at det virkelige mål for dem som organiserede folkeafstemningen, det var ikke associeringsaftalen mellem Ukraine og EU. Det var et an greb på Europas enhed, et angreb på udbredelsen af europæiske værdier. Det viser også den diskussion, som har været ført op til folkeafstemningen,” sagde han til nyhedsbureauet Unian.

 

Udenrigsminister Pavlo Klimkin prøvede på sin side at berolige sine landsmænd.”intet ændrer sig i den praktiske implementering  af aftalen. aftalen bliver implementeret som hidtil, omend på et midlertidigt grundlag. Intet ændrer sig. Både frihandelsaftalen og sektorsamarbejdet fortsætter roligt som hidtil.”

Klimkin peger også på, at dette er et europæisk problem.

“Det er klart, at når det handler om tolkning af resultatet, så handler det om hollændernes forhold til europa og euroskeptikernes ønske om at skade Europas enhed, det følte man meget stærkt  – mobiliseringen af netop denne lejr.”

Share This