Udvandring skaber problemer i Polen

Warszawa

Flere og flere polakker forlader Polen i håb om velbetalt arbejde og gode arbejdsforhold Foto: Ota Tiefenböck

Udvandring af veluddannet arbejdskræft skaber store problemer i Polen og kan skade landets økonomi og vækst.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: I dag bor mere end 2 millioner polakker uden for landets grænser, alene 600.000 i Storbritannien, og ifølge Krzystof Inglot, direktør for markedsudvikling ved rekrutteringsvirksomheden Work Service, udløser den ene emigrationsbølge den anden.

”Folk rejser ud, slår sig ned og trækker andre til som en magnet”, siger han til det polske ”Newsweek”.

Instituttet Millward Brown har for Work Service beregnet, at 83 ud af 100 polakker i den voksne alder overvejer at rejse ud, og det er ikke blot personer uden arbejde. De mest populære udrejsemål er ifølge undersøgelsen Tyskland, England, Skandinavien, Holland og USA.

Undersøgelsen fastslår, at til Holland rejser mest dårligt uddannede, til USA mest unge, til Skandinavien alle uanset alder og til Tyskland og England mest ingeniører og læger. Udvandringen af læger har skabt en noget nær katastrofal situation i Polen. For hver 1.000 borgere er der i Polen blot to læger. Det er ikke alene lønnen der trækker, men også arbejdsforholdene. I udlandet er der mere tillid til lægerne blandt patienterne, mindre bureaukrati og bedre karrieremuligheder.

Det er de bedst kvalificerede, dem med sprogkendskab og de mest fleksible arbejdsmæssigt, der vælger at forlade landet. Det er tvivlsomt, at de der rejser ud vender tilbage til Polen igen.

Det er især unge under 35 år, der rejser ud. Arbejdsløsheden blandt unge er omkring 25 procent, og de der har arbejde er typisk ansat i usikre korttidsstillinger.

Geografisk er udvandringen ulige fordelt. Det er især folk bosiddende i Schlesien og i syd-øst (”Malopolska”), der rejser. Den store udvandring betyder for Polen tab af veluddannet arbejdskraft, til stor skade for landets økonomi.

Share This