Tysklands politiske yderfløje forsvarer Putin i Navalnyj-sagen
Af Michael Skovgaard
Tyskland/Rusland: Mens de fleste tyske politikere skarpt fordømmer det formodede giftangreb på oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, lyder der anderledes toner fra de to yderfløje i tysk politik.
Medlem af Forbundsdagen Gregor Gysi (Die Linke) har fremsat sine helt egne teorier. Selv efter at den tyske regering har slået fast, at der er tale om et målrettet giftangreb, mener Gysi, at der er tale om en forhastet dom over Putin.
„Vi ved ikke, hvem gerningsmanden er, og alle går ud fra, at den russiske regering står bag. Men det kunne også være en enkeltperson fra den russiske efterretningstjeneste, som har handlet på egen hånd“, udtalte Gysi til den tyske tv-station MDR, hvorefter han lancerede følgende konspirationsteori:
„Det er også tænkeligt, at det var modstandere af gasledningen Nord Stream II eller en bestilt attentatmand. Hvis man iscenesætter et sådant anslag og beskylder den russiske regering for at stå bag, forværrer det blot forholdet mellem Rusland og Tyskland,“ lød det videre fra Gysi.
Den tidligere gruppeformand for Die Linke sagde, at det først og fremmest er op til Moskva at opklare sagen, og han tilføjede, at i sagen om den myrdede saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi, fældede man også dom over den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman uden håndfaste beviser.
Ifølge Gysi er det utænkeligt, at Putin skulle stå bag giftanttentatet. „Hvilken interesse skulle han have i det? Han ved jo, at det vil skade forholdet til Vesten. Putin ville være temmelig dum, hvis han virkelig skulle have iscenesat det, så det tror jeg ikke på,“ lød det videre fra det tidligere medlem af DDR-partiet SED. Han mener i stedet, at der er tale om en sammensværgelse, som er iværksat af modstandere af NS II.
Gregor Gysi blev i 1967 medlem af kommunistpartiet SED i DDR. I 1989 stod han frem som fortaler for den reformvenlige fløj. Året efter blev SED omdøbt til PDS, hvor Gysi var leder. Senere blev han valgt til det første frit valgte „Volkskammer“ i DDR, og efter Murens fald var han medlem af Forbundsdagen fra 1990-2002. Efter længere tids sygdom vandt Gysi et direkte mandat til Forbundsdagen i 2005 i den tidligere østbydel Treptow-Köpenick i Berlin.
Gysi er dog ikke den eneste fra den yderste venstrefløj, som går imod regeringen. Partiets tidligere profil Sahra Wagenknecht, der er gift med Oskar Lafontaine, som i 2005 forlod SPD til fordel for Die Linke, har også ytret sig til fordel for Rusland, og senest har flere andre Linke-politikere også forsvaret Putin og Rusland i Navalnyj-affæren. Partiet er generelt pro-russisk.
Ifølge Gysi handler det om, at man i politik har folk, man godt kan lide og folk, man ikke kan lide, og det er præcis, hvad Donald Trump ønsker. USA er som bekendt modstander af NS II og har flere gange truet med sanktioner. Kritikere hævder, at den primære årsag er, at USA vil overtage verdensmarkedet for gas med fracking-gas.
Putin-apologeter finder vi også i den anden ende af det politiske spektrum. I Berlin udtalte AfD-politikeren Gunnar Lindemann, at hele historien bunder i nogle hemmelige pengestrømme mellem Navalnyj, George Soros og Clinton-familien. Ifølge ham er forgiftningen af Navalnyj blot propaganda mod den russiske regering. På det punkt er de to yderfløje i form af Die Linke og AfD således enige.
Sagen kan blive særdeles prekær for SPD, hvis ene formand Norbert Walther-Borjans tøver med at støtte partifællen udenrigsminister Heiko Maas, som har ytret skarp kritik af Putin. Samtidig har SPD netop valgt den siddende finansminister i GroKo‘en Olaf Scholz som kanslerkandidat. Han tilhører partiets højrefløj og har umiddelbart ikke fuld opbakning internt i partiet. Baglandet i SPD ser gerne en koalition med Die Linke og De Grønne ved det kommende valg næste år. Enkelte SPD-politikere har sågar talt om en sammenlægning af SPD og Die Linke. Et nødvendigt tredje hjul i en R2G-konstellation (rød-rød-grøn), nemlig De Grønne, står dog bag regeringens linie med et muligt stop for NS II, alt efter hvad Moskva foretager sig i nær fremtid.
Og som afrunding har vi så en dugfrisk tysk meningsmåling: 30 procent af tyskerne tror i mere eller mindre omfang på konspirationsteorier. Det vil sige, at verden regeres af hemmelige og skjulte magter.
Hvis der var valg i morgen, står AfD til 9-11 procent af stemmerne, mens Die Linke tegner sig for 7-9 procent. Så er der godt 10 procent tilbage, som enten stemmer på andre partier eller er sofavælgere.