Tyske politikere frygter Erdogan-besøg

Recep Tayyip Erdogan Foto- World Economic Forum

Recep Tayyip Erdogan Foto- World Economic Forum

Af Uffe Gardel

UffeUdsigten til at få den tyrkiske præsident på “privatbesøg” har de seneste dage opskræmt tyske politikere. Tyrkiet holder 16. april folkeafstemning om en forfatningsændring, der vil give Erdogan mere magt, og de 1,4 millioner tyrkiske statsborgere i Tyskland har stemmeret.

Det er ikke ulamindelig, at tyrkiske politikere fører valgkamp i Tyskland; Erdogan var der senest i 2015. I lørdags talte den tyrkiske premierminister Binali Yildirim i Oberhausen i Nordrhein-Westfalen for en tusindtallig skare tyrkere, som jublede og viftede med tyrkiske flag. Han sagde i den forbindelse til tysk presse, at han regner med at Erdogan kommer til Tyskland mellem den 27. marts og den 9. april.

Nordrhein-Westfalens delstatsregering kræver af forbundsregeringen, at den forhindrer et Erdogan-besøg;  “ytringsfriheden må ikke misbruges til at propagandere for en forfatningsændring i Tyrkiet, som indskrænker borgerretighederne og genindfører dødsstraf,” har delstatens socialdemokratiske indenrigsminister Ralf Jäger sagt, og flere landspolitikere fra Merkels eget CDU taler også imod at få Erdogan på besøg.

“Tyskland er ikke tyrkisk territorium,” sagde et af de helt tunge navne i CDU’s forbundsdagsgruppe, Wolfgang Bosbach, således fredag morgen i tysk radio.

“Vi bør ydnytte alle politiske og juridiske muligheder for at forhindre, at Erdogan taler offentligt,” sagde Bosbach og henviste til risikoen for, at tyrkiske indenrigspolitiske konflikter fører til voldsanvendelse i Tyskland.

Det bliver imidlertid vanskeligt for Tyskland at forhindre et Erdogan-besøg, både politisk og juridisk. Politisk har man brug for Tyrkiets samarbejde om flygtningeaftalen, og rent juridisk kommer Erdogan, ligesom den tyrkiske regeringschef, som privatperson.

 

Share This