Tysk tænketank: Europa må finde sammen over for Trump

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Af Uffe Gardel

UffeEuropa må finde sammen, formulere sine egne interesser og stå fast på dem over for USA; det er den bedste måde at forberede sig på præsident Trump.

Det skriver Tysklands førende udenrigspolitiske tænketank, DFPAP, Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik, i en analyse.

“I forhold til Rusland, Kina eller Iran findes der en decideret europæisk agenda, og det samme for klimabeskyttelse. På mange politikområder har Europa desuden flere partnere end USA og bør inddrage dem,” hedder det i analysen.

DGAP vurdererm at udenrigspolitik, og især europapolitik, vil komme meget langt ned på Trumps liste over interesserer. For ham vil det vigtigste være indenrigspolitik og økonomisk politik, og hans udenrigspolitik kommer ikke til at handle ret meget om os.

“Den udenrigspolitiske prioritet bliver at rulle dyre og ensidige forpligtelser tilbage. Hans stærkt forenklede syn på de skadelige virkninger af globaliseringen er drivkraften bag et diffust ønske om at vende sig væk fra den frie udveksling af varer og tjenesteydelser,” hedder det.

DGAP er ikke så bekymret over Trumps beundring for Putin. Lang mere bekymrende er det hvad der sker, når det går op for Trump at Putin ikke er hans ven, men har sin egen dagsorden.

“Hvis Putin, som i mange spørgsmål vil noget grundlæggende andet end USA, ikke holde aftaler, så Trump kommer til at fremstå som taber, vil det kunne fremkalde en eskalation. Hvordan reagerer en hævngerrig amerikansk præsident, som tager angreb personligt, i sådan en situation?,” lyder DGAP’s overvejelse.

DGAP vurderer i øvrigt at USA’s rolle i Europa “vil ændre sig grundlæggende”, hvis USA under Trump skulle begynde at anerkende russiske indflydelseszoner – for eksempel ved at overlade Krim og Donbas til Rusland. Men DSGAP mener ikke at det er ret sandsynligt, at Trump vil få lov til det.

“Med en sådan politisk kursændring ville Trump gå imod flertallet af republikanerne, som ser Rusland som en trussel for den amerikanske førerstilling og taler for en stærk militær optræden over for Rusland,” skriver DGAP og peger på, at Trump i så fald vil skulle forbi republikanske senatorer som John McCain og Lindsay Graham, der begge er stærkt skeptiske over for styret i Kreml.

Share This