Ad

Tysk kanslerkandidat kræver højere formuebeskatning

Olaf Scholz Foto- SPD in Niedersachsen

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den tyske valgkamp er gået i gang før tiden, og SPD har lanceret de første angreb på den nuværende regeringspartner CDU op til valget i september, hvor Merkel går af som forbundskansler.

Den tyske finansminister Olaf Scholz (SPD) bebrejder velhavende tyskere, at de er imod en fair formuebeskatning, og det agter han at gøre noget ved, hvis han bliver ny kansler efter valget. CDU/CSU og FDP kom med en prompte modreaktion – det skriver „Welt am Sonntag“.

Scholz sagde til avisen: „Vi lever i et samfund, hvor de rige og magtfulde har formået at forhindre en rimelig formuebeskatning. Og de mener, at folk med langt mindre formuer skal beskattes på samme måde.“

I den kommende valgkamp vil SPD stå for den linie, at ikke alle formuer skal beskattes. Man ønsker ikke at beskatte mindre formuer på typisk 10.000 euro. I 2019 fremlagde SPD et forslag om, at alle formuer over 2 mio. euro skulle beskattes højere end mindre formuer. Men siden 1997 har man ikke kunnet øge formueskatten i Tyskland ifølge en dom fra forfatningsdomstolen.

Antallet af euro-millionærer i Tyskland er stigende. Ifølge „Tagesschau“ er der kommet 58.000 flere til i løbet af 2020, så der nu er 2,1 mio. tyskere med en formue på 1 mio. euro eller mere (ca. 7,5 mio. danske kroner).

CDU/CSU og FDP – de to borgerlige partier – anser formueskat for at være et forældet begreb og henviser til, at man allerede har en form for formueskat i form af beskatning af private ejendomme og byggegrunde.

Scholz‘ udmelding er blot et af flere tegn på, at den siddende GroKo-regering er gået i åben intern krig som et forskud på den kommende valgkamp. Senest har SPD også angrebet regeringspartneren CDU/CSU for dårlig håndtering af indkøb af Covid-19 vaccine.