Tyrkisk-tysk konflikt eskalerer

Recp Tayyip Erdogan Foto: R4BIA.com

 

Erdogan får ikke lov til at tale til sine tilhængere i Hamburg efter G20-topmødet. Den tyske regering har besluttet at aflyse et muligt arrangement

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Ifølge den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel, som er på officielt besøg i Moskva, er der forfatningsmæssige grunde til, at Tyskland ser sig nødsaget til at aflyse. Allerede for flere uger siden skulle Gabriel have meddelt sin tyrkiske kollega, at det var en dårlig idé, skriver ”Die Welt”.

Her tre måneder før valget til Forbundsdagen tillader Tyskland ikke, at statsledere fra ikke-EU lande afholder arrangementer, ”som har til formål at overføre indre politiske anliggender og konflikter til et andet land”.

De tyrkiske foreninger i Tyskland er også imod Erdogans optræden. Flere repræsentanter har tilkendegivet, at det kunne forværre forholdet mellem de mange tyrkiske fraktioner. Ifølge dem burde Erdogan tale med de tyske politikere i stedet. Således har de kurdiske foreninger også rost den tyske afvisning af Erdogan.

SPD-chefen Martin Schulz meldte sig også ind i konflikten og ytrede: ”Udenlandske politikere, som ikke anerkender vores værdier, skal ikke bruge Tyskland som platform for hadske kampagner. Erdogan, som fængsler journalister og medlemmer af oppositionen i Tyrkiet, skal ikke afholde større arrangementer her i landet.”

Senest har det tyrkiske udenrigsministerium angrebet beslutningen i stærke vendinger og især udtalelsen fra Martin Schulz, som kaldes for totalt uacceptabel. Tyrkerne henleder opmærksomheden på retten til ytrings- og forsamlingsfrihed, samt fri presse og retten til demonstrationer. Områder, hvor Erdogan har sine helt egne definitioner, som ligger meget langt fra europæiske normer.

Share This