Tusinder af migranter ankommer til Sicilien

Migranter ankommer til Lesbos. Foto Ggia / Wikimedia Commons

Migranter ankommer til Lesbos. Foto Ggia / Wikimedia Commons

Af Uffe Gardel

UffeTirsdag morgen anløb det norske forsyningsskib Siem Pilot havnebyen Pozzallo på Siciliens sydspids. Ombord var 730 migranter, som skibet havde samlet op fra nødstedte fartøjer af den ene og anden slags.

Siem Pilot har siden juni sidste år arbejdet for Frontex med at redde migranter på Middelhavet, og noget tyder på at skibet får mere at lave nu. Ifølge NGO’en Borderline Sicilia er der alene i denne uge ankommet 2.800 migranter til Sicilien, hvortil kommer at den libyske kystvagt har samlet 600 op, som blev sejlet tilbage til Libyen. Ifølge Borderline Sicilia sejler migranterne både ud fra Libyen og Egypten for at komme til Sicilien.

Det er uklart, om der er tale om migranter der ellers ville have brugt Balkan-ruten, og som nu forsøger sig via Italien. UNHCR offentliggør ikke de samme detaljerede oplysninger om Italien som om Balkan-ruten, men noget tyder i hvert fald på en kraftig stigning de seneste dage. Siden nytår er der kommet 18.700 migranter til Italien, opgjort pr. 31. marts. Det er 4.200 flere end der ifølge en anden UNHCR-opgørelse var kommet fire dage tidligere.

Indtil nu har det næsten udelukkende været afrikanere som tog til Sicilien. Om det har ændret sig, ved vi ikke, for UNHCR offentliggør ikke ugetal for migranternes nationalitet, kun år til dato-tal.

Samtidig kan man se at der igen er begyndt at ankomme migranter til Ungarn; bare de seneste syv dage er der registreret 1.046 ankomster. Da der ikke kommer migranter til Kroatien og Slovenien mere, så er folk nok kommet til Ungarn via Bulgarien og Rumænien. Med andre ord er Balkan-ruten ikke helt hermetisk lukket, selv om 1.000 migranter pr. uge stadig er en lille brøkdel af de mængder vi så sidste efterår, da der ankom 5.000-6.000 mennesker i døgnet.

Virker aftalen med Tyrkiet så ikke? jo, det gør den faktisk. Efter at aftalen trådte i kraft 20. marts, er antallet af ankomster til de græske øer faldet voldsomt. Niveauet er nede på 1.000-2.000 på en uge, og der er som nævnt endnu færre som klarer at komme til Ungarn – og dermed det forjættede Østrig og Tyskland.

Men om folk så i stedet vælger at sejle til Sicilien? Det vil de kommende uger vise.

Share This