Turkmenske kvinder får gave af deres præsident

Gurbanguly Berdimuhamedov Foto- Bjørn Christian Tørrissen

Gurbanguly Berdimuhamedov Foto- Bjørn Christian Tørrissen

Af Michael Andersen

Turkmenistan: Alle kvinder i Turkmenistan, vil få en gave af Turkmenistans enevældige præsident, i anledning af den. 8. marts, Kvindernes Internationale Kampdag, skriver blandt andet Rosbalt.ru.

Den 8. marts har en lidt anden betydning i de tidligere sovjetlande og til en hvis grad også Centraleuropa, end den eksempelvis har i Danmark og andre vestlige lande. Hvor den i Danmark har en mere politisk betydning, på linje med for eksempel den 1. maj, så har den i de fleste tidligere sovjetstater, en betydning der kunne minde noget om Morsdag eller Valentinsdag. Det er en officiel fridag, og kvinderne vil denne dag, forvente at få en gave, eksempelvis, blomster eller chokolade.

Præsident Gurbanguly Berdimukhamedov der også går under titlen ”Arkadag” (Beskytteren) vil i stedet for blomster eller chokolade, give alle turkmenske kvinder 40 manat svarende til ca. 60-65 kroner. Pengene vil blive lagt til kvindernes løn uanset deres ansættelses forhold, i perioden imellem den 1. og 5. marts. Pensionisterne vil få pengegaven lagt til deres pensioner, imens studerende kvinder, vil få bonussen udbetalt som et tillæg til deres stipendier.

Gurbanguly Berdimukhamedov der har styret Turkmenistan med en jernhånd siden han i 2006 overtog magten, fra den måske bedre kendte Saparmurat Nijazov, også kendt som ”Turkmenbashi” (Turkmenernes Leder), efter dennes pludselige død.

Forgængeren Saparmurat Nijazov, der blandt andet omdøbte månedernes navne efter hans familiemedlemmer, og forbød bilradioer, ballet, make-up og tandlæger uden for hovedstaden, sløjfede også den 8. marts som en officiel fridag, men indførte i stedet den mere tyrkisk inspirerede helligdag ”Navruz”, den 21. marts som dagen hvor man hædrede kvinderne.

Gurbanguly Berdimukhamedov der på mange måder har videreført sin forgængers brutale men samtidig excentriske og bizarre ledelsesstil, han har blandt andet oprettet et ret omfattende ”heste-ministerium” for landets nationale hesterace Akhal-Teke, helt og aldeles forbudt tobak, genindførte den 8. marts, som en national fridag og har siden 2013 foræret 40 Manat til hver af landes 2.6 mio. kvinder.

Share This