Tjekkiske kommunister har problemer, men ønsker indflydelse

Vojtech_Filip Foto- Che

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: Ved alle valg i Tjekkiet siden fløjlsrevolutionen i 1989 har kommunisterne været godt repræsenteret såvel i parlamentet som lokalt. Men aldrig har det kommunistiske parti (KSCM) klaret sig så dårligt som ved de sidste valg. Ved sidste parlamentsvalg fik KSCM godt 7 pct. af stemmerne eller langt under det normale niveau (12-16 pct.), og ved lokalvalgene og ved valget til overhuset Senatet her for nylig gik det heller ikke godt. Partiet er nu slet ikke repræsenteret i Senatet.

Det har naturligt nok skabt kritik, mange i partiet efterlyser således ”nye ansigter” i stedet for de gamle nedslidte. I et interview i iDNES portalen siger formanden Vojtech Filip, at godt nok har partiet fået problemer, men de skal heller ikke overdrives, enkelte steder gik det da godt lokalt.

Vi har, fortsatte han, ”de mest demokratiske partivedtægter”, og vi ”respekterer læren fra fortiden”, ansvaret for undertrykkelsen under det kommunistiske system. Vi anerkender behovet for også privat ejendomsret, vi respekterer pluralisme, men vi forbeholder os ret til at kritiserer EU og forholde os selvstændigt i forhold til de store magter, det være sig USA, Rusland eller Kina.

Tjekkiet skal være en suveræn stat. Men vi satsede ikke nok på lokalvalgene, vi hvilede på ”laubærerne” fra valgsejren ved det forrige valg tilbage i 2013, og vi fik ikke skabt det nødvendige samarbejde med andre partier. Der er behov for flere unge i spidsen for partiet, men her er der forbedringer på vej, mener Filip.

Vojtech Filip skal have tilbudt at trække sig fra formandsposten, men han beholder den indtil videre. Uanset tilbagegang satser Filip på at kommunisterne har indflydelse og får mere del i magten. I dag er KSCM støtteparti for regeringen, der ledes af rigmanden Andrej Babis, men der satses på endnu mere.

Share This