Tjekkiske bryggerier: Carlsberg parasitterer på tjekkisk øls kvalitet

Såkaldt "tjekkisk øl" til salg i Rusland  Foto: Petr Adam Dohnálek

Såkaldt “tjekkisk øl” til salg i Rusland Foto: Petr Adam Dohnálek

Tjekkiet/Danmark: Det tjekkiske øls gode navn bliver misbrugt i Rusland, hvor russiske producenter fremstiller øl, som angiveligt er brygget på baggrund af tjekkiske opskrifter, men som har intet at gøre med tjekkisk øls kvalitet. En af synderne er den danske koncern Carlsberg, som ejer det russiske bryggeri Baltika og fremstiller øl med navne ”Gylden Prag” eller ”Zatecky Gus”.

”De parasitterer på tjekkisk øls gode navn, siger formand for Tjekkisk-Moravisk forbund af mikrobryggerier, Jan Suran, skriver det tjekkiske magasin Pivo, Bier and Ale.

Magasinet iværksatte en prøvesmagning, hvor anerkendte tjekkiske ølbryggere prøvesmagte flere såkaldte ”tjekkiske øl” fremstillet i Rusland. Alle betegner de kvaliteten af disse øl som elendig og som intet har at gøre med de tjekkiske traditioner for ølbrygning.

Øllene bliver i Rusland markedsført som tjekkiske, ofte med en tjekkisk tekst på flasken og tjekkiske nationale symboler, som Karlsbroen eller tjekkisk flag. To af de prøvesmagte øl er brygget af Baltika, som er en del af Carlsberg koncernen.

”Jeg er overbevist om, at hos Carslberg ved man alt om, hvordan man brygger tjekkisk øl. Det åbner op for spørgsmålet, om det de skyldes uvidenhed eller er en bevidst ond handling, hvis formål er at skade tjekkisk øl, siger magasinets anmelder Pavel Borowiec.

Ifølge ham er problemet ikke, at kvaliteten af øl i russiske bryggerier er dårlig, men som den russiske forbruger muligvis kan betragte som god, da smag kan være forskellig fra land til land.

”Vi er ked af, at disse øl bliver uden grund benævnt som tjekkiske eller fra Prag, og markedsføres med tjekkiske grafiske symboler, siger Pavel Borowiec til den tjekkiske avis Lidove Noviny.

Det er ikke første gang, at tjekkiske bryggerier protesterer til Carlsberg koncernen.

”Engang før, i 2013, havde vi en lignende sag med øl ved navnet Cesskoje, produceret af Baltika. Dengang henvendte vi os til dem og fik besked om, at de vil trække mærket tilbage. Det ser ud til, at de nu prøver igen. Det er ikke fair, vi vil handle igen, siger formand for Tjekkiets Bryggeriforbund, Vladimir Balach. ota

Share This