Tjekkisk tv vil vise russisk propagandafilm

Foran Tjekkiets Radio i Prag, den 21.august 1968

Foran Tjekkiets Radio i Prag, den 21.august 1968

Tjekkiet/Slovakiet/Rusland: Tjekkiets tv (CT) forsøger at få rettigheder til den russiske dokumentarfilm ”Warszawapagten, tidligere hemmeligholdte sider”, som blev vist på russisk tv og som retfærdiggør sovjetisk invasion i Tjekkoslovakiet i 1968. Det skriver den tjekkiske avis Lidovky.

”Vi har i flere uger forhandlet om om indkøb af rettighederne, og håber, at vi snart får dem. Vores mål er at vise filmen i august i år i et program om begivenhederne i 1968, siger CT`s programredaktør Milan Fridrich.

Den russiske dokumentarfilm skildrer den sovjetiske invasion, som en forhindring af et kup forberedt af ”NATO og tidligere fascister og nazister” i Tjekkoslovakiet og har frembragt store protester i Tjekkiet og Slovakiet, hvor man betragter filmen som et forsøg på at omskrive historien. Tjekkiet har protesteret over filmen til Rusland, mens den tjekkiske præsident Milos Zeman betegner den som et løgn.

Det var en gruppe slovakiske intellektuelle, der kom med idéen med at vise filmen i Tjekkiet og Slovakiet. Gruppen mener, at borgerne har ret til at se, hvordan den russiske propaganda ”skruppelløs laver om på historien.” ota

Share This