Tjekkisk topembedsmand: Magten flytter østpå, kultur er vores største våben

Hynek Kmonicek Foto: ZizouCZ

Hynek Kmonicek Foto: ZizouCZ

Tjekkiet: Hvordan kommer en fremtidig verden til at se ud og hvad er vores bedste muligheder for at påvirke udviklingen? Direktør for den tjekkiske præsidents kontor for internationale anliggender, Hynek Kmonicek, analysererede i en forelæsning for tjekkiske statskundskabstuderende situationen i verden.

Hynek Kmonicek er overbevist om, at økonomisk og politisk magt er stille og roligt ved at flytte østpå. Den euroatlantiske alliance er ved at miste sin konkurrenceevne, demografiske fordele og den reele økonomiske magt er ved at flytte til Asien.

“Vi vil ikke forstå det, men det er en process som ikke kan stoppes. I det sidste århundrede blev alt besluttet på linjen Berlin-Paris-London-New York. Om 50 år, bliver det helt andre steder og regioner, og det bliver langt vigtigere, hvad der sker i Shanghai og Sydney, end hvad der sker i København”, siger Hynek Kmonicek.

Den politiske magt flytter ifølge Hynek Kmonicek altid dertil, hvor den økonomiske magt er koncentreret, og i løbet af nogle årtier, vil asiaterne have en langt større indflydelse på beslutningsprocesserne i verden, end de har det i dag.

Europa og USA forsøger blot at bremse udviklingen og strække den over en længere periode, som vil give os mulighed for at koordinere vores standarder og forventninger.

“Vi er godt klar over, at det bringer nogle farer med sig. Asiaterne er af en anden kulturel baggrund, så vi forsøger at bremse processen. Vi ønsker at nå den tilstand, at når man en dag skal på arbejde hos et multinationalt selskab, som Hr. Kwan Guo køber fra Hr. Charles, at han ikke kan indføre 12-timers arbejdsdag. Vi forsøger til at strække udviklingen til vi har koordineret vores forventninger og standarder, siger Hynek Kmonicek.

Ifølge Hynek Kmonicek forsøger den vestlige verden i øjeblikket at løse situationen ved militær oprustning, men militære våben er ifølge ham langtfra vores bedste våben:

Det er derimod vores kultur.

“Når en kineser eller russer bliver rig, så forsøger han ikke at være endnu mere kineser eller russer. Han vil være som os. Hvad gør en russer som er blevet rig? Han flytter bedstemor til New York, køber en villa i Provence og Karlsbad. Han flytter ikke til Novosibirsk og bygger et kæmpe hus der. Ikke tale om.

Eller se på rige kinesiske oligarker. De gør det, der er dyrest, de køber en dyr tysk BMW og, selvom de aldrig har gjort det før, bytter grøn te med fransk rødvin. De forsøger at være som os. Vores kultur er spredt over hele verden, og det er vores bedste chance for at bevare status quo.

Hvis vi er i stand til at strække udflytning af magtens centrum østpå længe nok, så de andre ligner os mere og mere, vil vi blive roligere med, at de opkøber os, fordi det ikke vil resultere i en grundlæggende ændring af vores liv.”, siger Hynek Kmonicek. ota

Kilde: Parlamentni Listy

Share This