Tjekkisk præsidents tale ved islamkritisk demonstration skaber kritik

Milos Zeman Foto: Miloslav Hamrik

Milos Zeman Foto: Miloslav Hamrik

Tjekkiet: Den tjekkiske præsident Milos Zeman valgte tirsdag, under fejringen af 26. årsdagen for Fløjsrevolutionen, som i 1989 førte til faldet af det daværende kommunistregime, at holde tale ved en islamkritisk demonstration i Prag, skriver tjekkiske medier.Det var ved en demonstration arrangeret af bevægelsen Blokken mod islam, som benyttede dagen til at demonstrere mod den tjekkiske regerings politik i forhold til migranter, Milos Zeman valgte at holde sin tale, og det betegner de fleste tjekkiske politikere som problematisk og uheldig.

”Landets præsident burde ikke på denne måde legitimisere ekstremisme, mennesker som fremkalder had, siger den tjekkiske forsvarsminister Robert Pelikan.

Ministeren for menneskerettighederne, Jiri Dienstbier, betegner Milos Zemans optræden som skandaløs.

”Han stillede sig på et podium, ved siden det bedste fra den nuværedne ekstremistiske scene og fortalte til ”sit folk”, at fascisme er ikke fascisme, islamofobi ikke islamofobi, racisme ikke racisme og xenofobi ikke xenofobi, siger han til den tjekkiske nyhedsserver Aktualne.

Milos Zeman kan dog på det seneste bryste sig af en stigende popularitet hos den tjekkiske befolkning, viser en meningsmåling foretaget af den tjekkiske analyseinstitut SANEP.

Ifølge meningsmålingen er det netop præsidentens klare holdning til flygtningekrisen og et ikke underbydende forhold til USA, det er to vigtigste parametre, som sikrer populariteten, skriver den tjekkiske nyhedsserver Parlamentni Listy.

Hele 67,2 procent af den tjekkiske befolkning ser positivt på Milos Zeman som landets præsident, mens hele 72,3 procent af befolkningen er enige i Zemans holdning til migrantkrisen, herunder modstand mod flygtningekvoter. ota

Share This