Tjekkisk præsident fortsat i stormvejr

Milos Zeman i tjekkisk radiostation Radiozurnal  Foto: Miloslav Hamrik

Milos Zeman i tjekkisk radiostation Radiozurnal Foto: Miloslav Hamrik

Tjekkiet/Ukraine: Den tjekkiske præsident Milos Zemans udtalelser bliver ved med at skabe opmærksomhed og irritation i Tjekkiet og Ukraine og glæde i Moskva.

Milos Zeman har i tjekkiske medier kommenteret situationen i Ukraine og eksempelvis det fakkeloptog, som blev afholdt i Kijev til ære for den ukrainske nationalistleder Stepan Bandera. Zeman betegnede blandt andet Maidan opstanden som ikke demokratisk og sammenlignede Bandera med nazisternes øverstkommanderende i Prag under Anden Verdenskrig, Reinhard Heydrich.

Selve optoget karakterisede Zeman som nazisternes optog under Anden Verdenskrig. Ifølge den tjekkiske nyhedsserver Novinky, sagde han ligeledes, at deltagerne i marchen råbte:

”Død over polakkerne, jøderne og kommunisterne”, men dette opråb er ifølge de tjekkiske medier svær at finde i de optagelser, der er til rådighed fra fakkeloptoget. Det bliver heller ikke omtalt i internationale medier, heller ikke russiske, men Milos Zeman har afvist at svare på mediernes spørgsmål, om, hvor han har hørt disse opråb.

Den ukrainske ambassade i Prag har ifølge tjekkiske medier protesteret mod Zemans udtalelser, men anfører, at det er den tjekkiske regerings holdning, der er afgørende for landet. I Ukraine vækker den tjekkiske præsidents udtalelser forundring og fordømmelse, mens de i de russiske og østukrainske medier bliver flittigt citeret. ota

Share This