Tjekkisk kommunistleder: Sovjetunionens invasion i Tjekkoslovakiet i 1968 var Ukraines skyld

Foran Tjekkiets Radio i Prag, den 21.august 1968

Tjekkiet/Ukraine: Det var ukrainere, der i sin tid drivkraften bag Sovjetunionens invasion i Tjekkoslovakiet. Det mener formand for det tjekkiske kommunistiske parti KSCM, Vojtech Filip i et interview for The Guardian.

Ifølge Vojtech Filip bestod det sovjetiske politbureau i 1968 af kun en russer, som stemte imod invasionen. Her var det ukrainere, der ifølge ham var de mest aktive og samtidig var mest repræsenteret i det sovjetiske militær i 1968. Det nuværende Rusland bærer derfor ifølge ham ikke noget ansvar for invasionen.

Vojtech Filips beskyldning bliver bemærket i Ukraine, hvor flere medier giver udtryk for et chocktilstand over Filips udtalelse. I Rusland bliver den derimod grebet med glæde.

”Det er som regel Moskva, som bliver beskyldt for magtanvendelsen overfor tjekkoslovakernes reformer, men som KSCM`s leder Vojtech Filip gør opmærksom, var generalsekretær Leonid Bresjnjev etnisk ukrainer, skriver nyhedsbureauet FAN.

I Tjekkiet, hvor man i år mindes 50 året for Sovjetunionens invasion, bliver Vojtech Filips udtalelse mødt med kritik, men derudover mere eller mindre forbigået. Formentlig fordi de fleste har svært ved at tage den seriøst. ota

Share This