Tjekkisk initiativ bekæmper Santa Claus, i Tjekkiet er det Jesusbarnet der giver gaver

Illustrationsfoto: Horakvlado

Tjekkiet: I Tjekkoslovakiet under det kommunistiske diktatur forsøgte kommunisterne at overbevise tjekkerne om, at det er den russiske Ded Moroz (Fader Frost) der kommer med gaverne i julen. Ded Moroz forsøgte at infiltrere Tjekkiet på et ideologisk niveau. Det lykkedes aldrig. Nu er en ny fjende dukket op, denne gang er det den amerikanske Santa Claus, som i stigende grad bliver brugt af udenlandske forretningskæder i deres markedsføring, men tjekkerne er ligeså afvisende.

Tendensen er ikke ny og fik for 10 år siden et dengang nogle studerendes initiativ til bevarelse af tjekkiske juletraditioner i gang. Initiativet hedder “Bevar Jesusbarnet” og er blevet en stor succes. En af initiativtagerne er den nu tjekkiske europolitiker Tomas Zdechovsky, som i den tjekkiske avis Dnes fortæller om initiativets aktiviteter.

“Fra vores første protester, med snemænd og protestskrivelser er vi rykket til sociale medier, hvor vi udbreder vores oplysninger, fortæller han. 

Initiativets driver blandt andet et Facebooksite, som har næsten 70.000 aktive brugere. 

Stadig flere og flere tjekker ser ud til at være trætte af den bearbejdelse, de bliver udsat for, og som denne gang kommer på grund af kommercielle interesser. I en afstemning i den tjekkiske avis Dnes svarer 930 personer, at de ønsker Sankt Nicolas ( som giver gaver den 6.december) og Jesusbarnet. Kun 36 personer vil heller have gaver fra Santa Claus. ota

Share This