Tjekkisk finansminister og Tjekkiets præsident rykker sammen

Den tjekkiske præsident Milos Zeman Foto: David Sedlecký

Den tjekkiske præsident Milos Zeman Foto: David Sedlecký

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Præsident Milos Zemans tilstedeværelse ved en konference arrangeret af rigmanden, finansminister og leder af partiet ANO tolkes i dagbladet “Hospodarske Noviny” som et signal om at de to rykker sammen før parlamentsvalget i 2017 og præsidentvalget i 2018.

Babis, siges det, behøver Zemans støtte til at blive ministerpræsident, og Zeman bliver næppe genvalgt uden et i hvert fald tåleligt forhold til Babis og ANO, der scorer højt i meningsmålingerne. Ved forrige præsidentvalg var forholdet mellem de to mildt sagt dårligt.

Babis anbefalede helt åbent vælgerne at stemme på Karel Schwarzenberg, opstillet af det borgelige parti TOP9. Babis har haft en sag kørende om mulige ulovligheder i forbindelse med udbetaling af EU-tilskud til sine virksomheder. Selv afviser han anklagerne og støttes han af Milos Zeman. Det er svært at se en modalliance lige nu til Babis-Zeman. De fleste mener, at Socialdemokratiet (CSSD) vil optræde selvstændigt og finde egen modkandidat til Zeman.

Share This