Tjekkisk ekspert om krigen i Ukraine, Tjekkiets præsidentvalg og meget andet

Mariupol Foto: FB

Tjekkiet: Det, Ukraine oplever i dag, er en proxy-krig mellem Rusland og amerikanerne. Der kæmpes med ukrainske liv og for europæiske penge. Amerikanerne har det godt med konflikten i Ukraine, fordi den svækker Rusland. Diplomati kan fungere, når der er en gensidig vilje til diplomati. Hvis en af ​​parterne anser en konflikt for at være en bedre løsning, vil diplomatiet ikke finde sted. Det siger den tjekkiske politolog Petr Drulak i et interview for det slovakiske Youtube-kanal, Rozhovory med Mimi Sramkova.

Vores regeringers holdning til at hjælpe Ukraine er uheldig. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi er i stand til at yde humanitær hjælp, at vi sender materiel økonomisk hjælp, og at vi tager imod ukrainske flygtninge. Det bekymrer mig dog, at en hel række af vores politiske og kulturelle eliter ser ud til at være glade for den krig. Jeg synes, det er et dårligt skøn at forsøge at besejre Rusland militært gennem Ukraine.
Det skader vores og globale interesser.

Folk som Remišová eller Pekarová (henh. slovakisk og tjekkisk politiker) aner ofte ikke, hvordan international politik fungerer. Jeg tror også, ​​at disse mennesker ofte ikke har offentlighedens tillid. Tjekker har ofte en tendens til at være mere pavelige end paven. De finder en allieret og beviser, hvor loyale de er. Tidligere opførte vi os på denne måde over for Moskva, i dag opfører en del af vores samfund sig på denne måde over for Washington og Bruxelles.

De følgende måneder vil repræsentere en kæmpe test for almindelige ukrainere. De vil være uden elektricitet, uden energikilder, under vanskelige klimatiske forhold. Det burde muligvis være et tidspunkt til at indlede fredsforhandlinger.

V4 er i fase af en klinisk død. Det er relateret til Prags og Bratislavas politik. De gør det helt åbenlyst klart, at de ikke ønsker at have noget med Ungarn at gøre og heller ikke med Warszawa. De ønsker at demonstrere over for Bruxelles, at der er modeleuropæere i Prag og Bratislava. Det er en kortsigtet politik. Vi bør bygge forbindelser og beskytte os mod Bruxelles’ politik.

Desværre er der kommet meget dårlige ting fra Bruxelles i de seneste år. Det er f.eks. den grønne omstillings klimapakke, migrationspolitik eller værdibaseret progressivisme forbundet med kønseksperimenter. Det er de rigtige trusler, hvor en stærk regional stemme ville være nødvendig.

Det, Prag og Bratislava demonstrerer i udenrigspolitikken i dag, er ikke gambling, men at være lakajer. Premierminister Fico var i stand til at formulere Slovakiets interesse og håndhæve dem. Han var i stand til at finde en modus vivendi med premierminister Orbán. De havde ingen konflikter, de opførte sig på en statelig måde. Slovakiske progressive engagerer sig nytteløst i anti-ungarske gestus. Og selvfølgelig forårsager det en negativ reaktion i Ungarn.

De progressive præsenterer en ideologisk drevet udenrigspolitik, der skader interesserne i det land, de repræsenterer, men passer godt til deres udenlandske sponsorer.

Det er uheldigt, at to lande som vores (Tjekkiet og Slovakiet) skal genoptage grænsekontrollen, men så længe Schengen-grænserne ikke fungerer, vil der blive sat hegn op. En stat, der ikke kan beskytte sine grænser, ophører med at være en levedygtig stat.

Hvis en kvinde, der ikke har nogen politisk erfaring, går ind i politik og begynder at stille op som præsident, så er det efter min mening ikke kun nedværdigelse af politik, men et tegn på naivitet. Denne person bliver så en marionet. Fænomenerne Čaputová og Nerudová har det til fælles, at ethvert progressivt indhold kan hældes i dem. Disse kandidater tiltrækker kapital og får en enorm mediedækning. Der er investeret millioner i dem, siger Petr Drulak om det kommende præsidentvalg i Tjekkiet, hvor han sammenligner opstilling af universitetsrektor Danuse Nerudová, som er opstillet til posten og er en af favoritterne, med den slovakiske præsident Zuzana Caputova.

I det demokratiske system, sådan som der er indrettet i dag, altså det liberale oligarki, kan mange ting købes, helt lovligt. Jeg er dog glad for, at tilliden til mainstream er faldende. Det beviser, at en sund fornuft eksisterer endnu. De almindelige medier er fuldstændig væk fra, hvad de skal gøre: at afsløre magtens indespisthed. Magten dyrker sine egne journalister.

Lgbti-emner afleder samfundets opmærksomhed fra grundlæggende spørgsmål. Enhver ansvarlig regering burde behandle de lavere klassers økonomiske problemer. Nogle mennesker befinder sig i en meget vanskelig økonomisk situation. Hvordan regeringer reagerer på situationen viser deres grundlæggende inkompetence. Vi skal beskytte demokratiet netop, så de, der ikke længere har tillid, forsvinder derfra.

Enten har vi diplomati, eller også har vi krig. Enten virker demokratiet, og alt er godt, eller også virker det ikke, og vi får gadevold.

Petr Drulak er forsker ved Institut for Internationale Relationer(UMV) ( svarende til DIIS i Danmark), tidligere viceudenrigsminister og Tjekkiets ambassadør i Frankrig, og er for sine holdninger og udtalelser om den ukrainske konflikt og den politiske situation i Europa er blevet truet med fyring. Instituttets ledelse og Det Tjekkiske Udenrigsministerium har kritiseret hans udtalelser til medierne, som ofte er i modstrid med officielle holdninger. Men den tidligere viceudenrigsminister og diplomat står ved sine ord og afviser ministeriets og UVS`kritik:

“Pluralitet af meninger inden for ÚMV tjener til at forbedre kvaliteten af ​​den tjekkiske udenrigspolitik, derfor behøver individuelle meninger ikke nødvendigvis være i overensstemmelse med regeringens programerklæring eller konceptet for Den Tjekkiske Republiks udenrigspolitik, mener Drulak. 

Se også interview med Petr Drulak på engelsk “The war in Ukraine is a result of arrogance” for Youtube-server Cross border talks.ota

Share This